Интимно

Силиконовият бюст стана на половин век

30.03.2012г. / 13 24ч.
Аз жената
Силиконовият бюст стана на половин век

Мечтата на хиляди, дори милиони жени по света – силиконовият бюст, навърши 50 години, откакто е имплантиран за първи път.

През пролетта на 1962 г. Франк Героу, хирург от болницата „Джеферсън Дейвис“ в Хюстън, в щата Тексас, и неговият колега Томас Кронин извършват първото поставяне на силиконови импланти в света. Операцията е извършена в хюстънската болница, пише в-к „Кориере дела сера“, цитиран от Dnes.bg.

Пациентката е 30-годишната Тими Джейн Линдзи, майка на 6 деца. Идеята за тази интервенция е на Героу. Тя му хрумнала, докато стискал пластмасова банка с кръв, която му заприличала на мека женска гръд. Тогава той се запитал дали не е възможно бюстовете да се увеличат чрез някакъв материал.

Първият експеримент бил направен от Героу върху кученцето Есмералда. Тя не отхвърлила силиконовите импланти и така се стигнало до операцията на Тими Джейн Линдзи.

По онова време Тими отишла в хюстънската болница, за да поиска премахване на татуировка на гърдата. Героу й предложил експерименталната операция и Тими приела. След два часа гърдите й били по-големи благодарение на Героу и Кронин.

Хирурзите, извършили уголемяването на бюста, представили техниката си година по-късно, през 1963 г. по време на конференцията на американското Дружество на пластичните хирурзи във Вашингтон. Така че годишнината на силиконовите гърди може да се отбелязва два пъти. През годините техниките и методите са се подобрили.

Самата Тими днес е на 80 години и разказва, че си дала сметка за ефекта от силикона, едва когато по улиците хората започнали да я заглеждат. Ефектът обаче продължил около 15 години и после гърдите й се отпуснали с напредването на възрастта. Тими обаче не е огорчена от този факт и се радва, че е била своеобразен пионер.

Днес най-много операции за поставяне на силиконови импланти се правят в САЩ, Бразилия и Мексико. В Европа първенец в тази насока е Италия.

По брой на силиконови бюстове на глава от населението първенец този път е Бразилия, следвана от Гърция и Италия.

В последно време силиконовите импланти обаче бяха рекламирани със знак „минус“ след скандала с некачествените протези на френската фирма Поли имплант протез. Властите в няколко страни препоръчаха на жените с такива импланти да ги махнат, след като във Франция няколко жени се разболяха от различни видове рак след поставянето на протезите. Пряка връзка между силикона и рака не беше установена, но се разбра, че гелът в имплантите на Поли имплант протез не отговаря на стандартите.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай