Семейство

„Забавното лятно четене 2“ започна с любов към книгата и децата

30.03.2012г. / 16 02ч.
Ивет Лолова
„Забавното лятно четене 2“ започна с любов към книгата и децата

За втора поредна година започна „Забавното лятно четене “, организирано от детския портал Az-deteto.bg. На Национална кръгла маса, която се проведе на 30 март. В Столична библиотека се срещнаха и обмениха идеи представители на Министерство на образованието, техни превъзходителства посланиците на Кралство Дания Коре Янсон, на Норвегия Тове Скарстейн, библиотекари от цялата страна, учители, експерти, млади автори, родители, университетски преподаватели, педагози, психолози и неправителствени организации. Инициативата се проведе под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Форматът на срещата даде възможност да се споделят различни становища относно четенето, литературата в училище, любимите извънкласни книги, писането за деца. Противопоставиха се мнения за начините как да накараме децата да четат повече и кой е по-отговорен за тревожната тенденция към намаления интерес към четенето. Библиотекари изнесоха статистически данни и наблюдения от собствената си работа, че интересът към четенето спада още от 5 клас, а Мартин Бодаков – писател и журналист – сподели впечатления, че тази тенденция се засилва още повече при учениците от 7 до 11 клас.

Най-атрактивната част от форума беше презентацията на Аглика Дамаскова – начален учител от София. Тя сподели интересни и работещи форми от работата си с децата като уникални читателски дневници и творческо писане върху изучавано произведение.

След нея се изказаха още учители и библиотекари от Велико Търново, Пловдив и др., разказвайки за свои добри и работещи инициативи за сближаване на децата с книгите.

Националната кръгла маса завърши със становището, че само обединените усилия на родители, учители и библиотеки ще гарантира повече четящи деца. Активно отношение трябва да вземат също Министерство на финансите и Министерството на образованието, младежта и науката, за да може добрите идеи да се реализират практически.

Спешна е нуждата от финансова подкрепа на библиотеките, а от страна на Просветното министерство е необходимо осъвременяване на учебните програми по литература и мотивирането на учителите за по-атрактивни методи на преподаване. Авторите на учебници също трябва да се включат, като се допитат до библиотекари, учители и деца, за да съгласуват с тях по-подходящи литературни произведения за едно модерно образование.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатовот своя страна също официално подкрепи инициативата.

Всички участници в конференцията застанаха зад отворено писмо, в което бяха приети настоящите препоръки относно насърчаване на четенето при деца в училищна възраст.

Част от точките включват:

  • Задължително посещение на местна библиотека ;
  • Актуализиране на списъците за лятно четене;
  • Включване на повече съвременни български автори.

Инициативата „Забавното четене“ на Az-deteto.bg печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори вече са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, издателствата за детска литература „Кибеа“ и „ Инфодар“, Община Стара Загора и Община Бургас.

Снимки: Ивет Лолова

Фотопоглед

Прочетете още:

Коментирай