Семейство

4 книги, с които децата да заобичат четенето

01.04.2012г. / 10 20ч.
Ивет Лолова
4 книги, с които децата да заобичат четенето

Всяко дете може да заобича четенето, ако срещне подходящите книги. Това каза писателката Юлия Спиридонова – Юлка по време на националната кръгла маса за четенето, с която започна „Забавното детско четене 2012“.

Юлка показа на публиката някои от книгите, с които „разчита“ децата. Това са „Доктор Дулитъл“ от Хю Лофтинг, „Приключенията на Капитан Гащи“, „Фантастичният господин Фокс“ от Роалд Дал и „Как да станеш пират“ от Кресида Коуел.

Като посланик на четенето Юлка често има срещи с ученици, инициатор е и на кампания за създаване на мини библиотеки в Домове за деца, лишени от родителски грижи в страната. Заедно със съмишленици тя дарява книжки, но изрично казва, че според нейния опит децата обичат нови книги, не втора употреба.

Друго важно условие, което би променило отношението на учениците към литературата е учебната програма да се осъвремени и в букварите, читанките и учебниците да влязат повече съвременни автори. В същото време е наложително да се направи ревизия и да отпаднат остарели текстове със случки и език, които са архаични, непознати и не могат да грабнат вниманието на децата.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай