Меню

Ябълков пай с уиски

5 април 2012 | 13:11 | Аз жената
Добави в любими
Ябълков пай с уиски

Приготвяне

Продукти:
За тестото: 2,5 ч. ч. брашно
130 г меко масло, нарязано на ленти
5-6 с. л. студена вода
щипка сол, 2 с. л. захар
За плънката:
около 500 г ябълки (не е нужно да са от най-хубавите)
3/4 ч. ч. захар
50 г стафиди
50 г орехи
канела, ванилия
20 мл уиски
2 с. л. брашно
1 жълтък за намазване

Приготвяне:
В пресятото брашно се слагат останалите съставки. Омесва се не много твърдо тесто, което се оставя за половин час в хладилник. Оставя се около 1/5 от тестото, което ще се ползва за покриване. След това се разстила в подходяща тавичка, като се прави борд (ок. 2-3 см). набожда се с вилица на гъсто, покрива се с хартия за печене и се засипва с бобени зърна. Пече се около 20 минути на 150 градуса.
Междувременно ябълките се нарязват на кубчета и се омесват с останалите съставки.
След като блата е изпечен, се слага плънката и с останалото тесто се „плете кошница“ отгоре. Намазва се със жълтъка и се пече на 200 градуса 20 мин, след което фурната се намалява на 150 за още 30 мин. (градусите са ориентировъчни, зависят от самата фурна, в която се приготвя).

Рецептата е от конкурса „Какво сготвих днес“

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай