Свободно време

Мръсни номера в работата – как да се предпазите

26.04.2012г. / 08 38ч.
Нина Иванова
Мръсни номера в работата – как да се предпазите

В офиса често ставаме свидетели на заплетени интриги, които са удобни на някои от колегите. Дали защото гонят повишение, просят благоволението на шефа, като му снасят информация или някои хора просто обичат да сплетничат, това вас не бива да ви засяга. Поне не пряко.

Ето няколко предложения как да реагирате в ситуации, когато се опитват да ви замесят в офис интрига:

1. Колегата говори зад гърба ви

Класическа ситуация – вие споделяте с ваш колега професионални неволи или пък лични проблеми, а той ги разпространява из офиса със скоростта на светлината, но в доста променен вид. Решенията са две: не се предоверявайте на никого и избягвайте да споделяте и коментирате теми, които могат да се обърнат срещу вас.

Ако пък неволно станете свидетел на споделяне на клюки или откровено интригантстване, просто напуснете сцената с безизразно лице. Дайте на колегата да разбере, че не искате да ви замесва, но без да влизате в конфликт с него.

2. Конкуренцията иска да ви вземе мястото

Вашият пряк конкурент в работата или пък колега, с когото се борите за едно място или другият ще е съкратен, е наистина сложна ситуация. Тогава битката е жестока, напрежението е във въздуха, интригите са заплетени до краен предел и конкурентът ви често-често се среща с шефа ви. Това навежда на мисълта, че може би си позволява да говори за вашата работа и как той се справя по-добре. Може и да не е така, но вие не се оставяйте на съмнението. Действайте и вие. Бъдете по-хитри и недейте да злословите открито за конкуренцията си. По-добре изискайте среща с шефа и си поговорете за вашата работа, задачите, как се справяте и подчертайте, че харесвате екипа и желаете да продължите добрата си реализация.

3. Колега ви издава, че не сте си свършили работата

На някои може вече да им се е случвало, а на тези, на които не – разберете как да се предпазите. Случва се, че трябва да излезете по-рано от работа или имате неотложен ангажимент, молите колегата да ви покрие пред шефовете и да свърши вместо вас работата. Обещавате да му върнете услугата. Но така или иначе в удобен за колегата момент, той се „изпуска“ пред шефа, че не сте били на работа и не сте успели да си свършите поетата задача. Вие се оказвате като в небрано лозе, но вече поне ще знаете на кого не може да разчитате. Излезте от ситуацията с извинение и обещание, че ще свършите работата веднага.

Ако искате да се предпазите от подобни ситуации в бъдеще, внимателно преценете на кого може да имате доверие. Тествайте го с малки услуги, за да разберете дали е добронамерен. Имайте предвид, че тези, които уж са най-услужливи и мили, най-често са истинските интриганти в офиса. Пазете се от тях.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати