Здраве и красота

Атопичният дерматит е сериозен проблем за всяко 5-о дете у нас

27.04.2012г. / 16 22ч.
Мария Дуковска
Атопичният дерматит е сериозен проблем за всяко 5-о дете у нас

Атопичният дерматит е сред най-често срещаните алергии при децата до 5-годишна възраст. Според статистиката всяко трето дете в развитите страни страда от кожни алергии, а у нас това важи за всяко пето дете.

Кожните екземи са сериозен проблем за детското здраве. Пациенти освен децата, са и техните родители, тъй като те полагат грижи за тях и са участник във възстановителния процес, сподели доц. Жана Казанджиева. Тя и нейните колеги – дерматолог, доц. П. Переновска – педиатър и доц. Т. Попов – алерголог, бяха част от дискусионна група, която се събра да обсъди проблемите в детската дерматология.

Доц. Казанджиева допълни, че едва преди няколко години се установява точната причина за атопичния дерматит. Смята се, че за кожния проблем са отговорни мутации в протеин, намиращ се в най-горния слой на кожата и той нарушава целостта на кожната бариера.

Заболяването:

Атопичният дерматит е една от най-разпространените хронични болести. Тя е свързана както с генетична предразположеност, така и с някои фактори на околната среда. Често началото на атопичния дерматит се наблюдава от третия месец, като остротата на симптомите намалява след няколко години, но кожата остава суха.

При установен атопичен дерматит при бебета и деца в начален стадий се изключва до 95% прибягването до лечение с кортикостероиди.

Кои са провокиращите фактори?
Кожата, предразположена към атопия е суха, грапава, бедна на липиди, които осигуряват целостта й. По този начин кожата става по-уязвима и пропусклива за външни агенти, които предизвикват възпалителния процес. Това увреждане на защитната система на кожата, в комбинация с повишената реактивност на имунната система, води до атопичен дерматит.

Инициатор на дискусията е изключителният представител на Mustela за България „Ей енд Ди фарма България“ ЕАД.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Др ( преди 11 години )
Може би една от най-добрите козметики за атопичен дерматит при бебета и по-големи дечица е немската медицинска козметика бейби себамед (cut)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
маг. фарм. ( преди 11 години )
Има нещо ново без кортикостероиди: DEXEM Repair пяна, приложение при Екземи, Атопични и контактни дерматити, Псориазис. Може да се използва продължително и при бебета , деца и възрастни, състав без кортикостероиди. Предлага се в целия ЕС, произведен в Холандия. (cut)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар