Бременност

Дали ще е щастливо или тъжно бебето, се кодира в утробата на майката

29.04.2012г. / 21 50ч.
Аз жената
Дали ще е щастливо или тъжно бебето, се кодира в утробата на майката

Бебето в утробата на майката чува, усеща и дори „вижда“. И най-важното – то може да чувства“. Този доказан още през 70-те години на XX век факт припомни Мариета Игаренска – психотерапевт и клиничен психолог, по време на поредната лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в книжарница „Форум“ в мол „Галерия Пловдив“.

Дали детето ще се възприема и ще действа като щастлива или тъжна, агресивна или смирена, уверена или обзета от безпокойство личност зависи отчасти от посланията, които то получава за себе си в матката. Главният източник на тези формиращи послания е майката на детето. Теоретичните и практически изследвания в последните 50 години доказаха, че пренаталният опит се съхранява в клетъчната памет на индивида и се отразява на целия последващ съзнателен живот. Стотици проучвания са документирали, че неродените бебета ритат, когато се чувстват неудобно, когато са изплашени, разтревожени или объркани.

Фактите показват, че психичното и емоционално състояние на майката се предава и на детето. „Мислите, чувствата и преживяванията на бременната жена са мисли, чувства и преживявания на детето в утробата й“, напомни Мариета Игаренска. Чрез биохимичните реакции на майчиното тяло, реагиращо по определен начин на външния свят, плодът се „научава“ да изпитва определени чувства и да изживява различни състояния. Така в гените се кодира основата на бъдещата личност.

„Деветте месеца на бременност представляват не просто физиологичен процес, а отговорност за целия последващ живот на бъдещия човек“, предупреди всички присъстващи мами и татковци психоложката Игаренска. По време на общуването с детето до неговото раждане то получава ласки, топлина и грижата на бъдещите си родители. „Затова не е необходимо и не е задължително да пеете песни или да разказвате приказки и стихотворения – просто мислете за детето и възприемайте своята бременност положително“, посъветва Мариета Игаренска.

„Всяка бременна е подложена на резки емоционални сривове, които са опасни не само за самата жена, но и за плода“, предупреди лекторката. Когато бъдещата майка изпитва стрес нейният организъм произвежда голямо количество от хормона кортизол. Кортизолът увеличава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта. Стресът по време на бременността е опасен по няколко причини:
Хроничен стрес, изпитван в продължение на няколко седмици, намалява растежа на плода и развитието на клетките в организма му. Увеличава риска от аборт или преждевременно раждане. Повишеното ниво на кортизол може да повреди мозъка на все още нероденото дете и/или да предизвика проблеми в бъдещото възпитание.

„Ако ви е трудно да се справяте сами, консултирането с психолог или психотерапевт ще доведе до намаляване на тревожността, преработка на страховете, свързани с бременността и раждането“, посъветва още бъдещите майки Мариета Игаренска. Тя създава нова група с бременни жени в Пловдив. Първата среща е на 17 май, от 18 часа, ул. „Май“ 9.

Прочетете още:

Коментирай