Семейство

Започва националната кампания „Библиотека в детската градина“

18.05.2012г. / 10 36ч.
Аз жената
Започва националната кампания „Библиотека в детската градина“

Детско-юношеският отдел на Столична библиотека призовава гражданите, местните общности, библиотеките, издателствата, частните, неправителствените и публичните институции да дарят книги в най-близките си детски градини за създаване на малки библиотеки. Нека детските градини от своя страна отворят вратите си в навечерието на най-светлия български празник, за да посрещнат даренията!

Целите на кампанията:

  • Книгите да отидат при най-малките читатели и родителите им;
  • Да се улесни максимално физическият достъп на децата и родителите до подходяща литература;
  • Да се формира у тях вкус към четенето и любов към книгите;

Задачите на кампанията:

  • Изграждане на малки оперативни библиотеки на териториите на детските градини;
  • Създаване на традиция в детските градини за зареждането им с книги чрез дарения от страна на гражданите, местните общности, библиотеките, издателствата, частните, неправителствените и публичните институции;
  • Поощряване на заемането на книги за вкъщи от децата и родителите;
  • Иницииране на забавни дискусионни часове и развиване на уменията на децата и родителите за интерпретация и анализ на книгите;

Няколко думи за пилотния проект, стартиран през 2011:

Инициативата вече работи в детската градина на с. Мокреш, област Монтана. Малката подръчна библиотека от 150 книги е създадена чрез дарения от Детско-юношеския отдел на Столична библиотека и от частни лица. Разположена е във фоайето на детската градина до входната врата, където родителите посрещат децата си. Обслужва 20 деца, от които 17 от ромски произход.

Наблюденията на директорката Боряна Савова сочат изключителен интерес към книгите и четенето от страна на всички деца и семейства.

„Много от родителите и децата всеки ден минават покрай читалището, но нямат навика да се отбият там за да вземат книги. Ето това искаме да постигнем с нашата малка библиотека – да развием интереса към книгите и навика нашите деца и родители да търсят в тях отговор на житейските си въпроси. Поне веднъж в месеца провеждаме и дискусионни клубове на територията на читалището. Искаме нашите деца и родителите им да се чувстват в свои води там. Така възпитаваме, надявам се, читатели за цял живот“, споделя Боряна Савова.

Приканваме всички детски градини, които желаят да се присъединят към инициативата, да призоват своите общности да дарят книги и разгласят събитието, а също и да се включат в националната мрежа чрез изпращане на имейл до Ирина Александрова, началник на Детско-юношеския отдел: iris_a@abv.bg

Консултант Румяна Койчева: r.koycheva@mail.bg

Az-jenata.bg приветства инициативата като медиен партньор, както и досега е подкрепяла дейностите на Столична библиотека за още повече читатели в библиотеките, възпитаване на любов към книгите от най-ранна детска възраст и привличане на вниманието на родителите и активното им участие в този процес.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай