Семейство

Време ли е за бебе в семейството – лесен тест

23.05.2012г. / 13 20ч.
Надежда Маринова
Време ли е за бебе в семейството – лесен тест

Семейството се състои от двама души – тя и той или от 3-ма – мама, татко и бебе, или многодетно семейство. Всичко е въпрос на планиране, приоритети или на случайността – както се е случвало с нашите баби, когато народните средства за контрацепция рядко са работили.

Психолозите съветват преди да се решите да имате бебе, да минете един лесен тест – кои са ценностите в живота ви в този момент. Избройте интересите си – отношенията си с любимия мъж, започващия стаж в голяма фирма и възможност за кариерно развитие, кулинарния курс, заниманията два пъти седмично, съботно-неделните екскурзии по екопътеките. Запитайте същото и партньора ви.

Ако списъкът се окаже дълъг и в него по никакъв начин не може да вмъкнете едно бебе или второ дете, значи сега не е моментът за забременяване, не харесвате този мъж за баща или сте си самодостатъчни и нямате нужда от друг член на семейството.

Във всяка работа е важен мотивът за свършването й. Може би искате бебе, защото се конкурирате или завиждате на приятелките/съседките, които отдавна са свършили тази работа. В друг случай децата на зълва ви или сестра ви вече ходят на детска градина. А вие закъснявате...

Детето не е спасителен пояс, нито резервен сценарий за спасяването на брака. Майчинството не е модна тенденция, атрибут на пълноценния живот, също както популярните сред холивудските звезди мини домашни кученца. Още по-грешно е мисленето на някои, че детето е застраховка – застрахователна книжка – да има кой да ги гледа на старини.

Да искаш да станеш майка е дълбоко осъзната потребност – от продължаване на рода, от даването на живот на едно живо същество, на което с много грижи и обич да му помогнеш да израсне.

Гинеколозите ще ви посъветват да планирате бременността си, за да имате здраво бебе. Психолозите ще ви кажат, че обмисленото майчинство ражда щастливи деца, които правят и родителите си радостни и удовлетворени от живота.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
POLINA ( преди 11 години )
Az sum suglasna, che ima mnogo glupavi hora, koito ne otchitat serioznostta v otgovornostta da imat dete, no te nyama da vzemat v predvid gornata statiya. I bez tova malcinstvata ni prevzemat, vzemete stimuliraite rajdaneto na bulgarcheta vmesto da obyasnyavate kak ne e momenta!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар