Семейство

Отпуските по график – улесняват или затрудняват почивката?

31.05.2012г. / 14 02ч.
Вергиния Генова
Отпуските по график – улесняват или затрудняват почивката?

С нововъведенията в Кодекса на труда започна една нова страница в ползването на летните отпуски. В началото на годината всеки си пожела кога да почива, разигра се томболата и всеки заложи на своите печеливши числа и сега остава да чакаме и да видим дали времето когато ще почиваме ще се окаже дъждовно или слънчево.

Този начин на планиране е една добра европейска практика, доколко е приложима обаче за българите, които обикновено планираме нещата ден за ден, подвластни сме на импулса, на настроението, на приятелския подтик.

С една дума обичаме свободата и да си планираме живота в последния момент. Няма нищо лошо, но стига да има кой да ни замества на работното място.
Планирането на отпуските дава едно добро предимство на предвидливите и пресметливите – може да се възползват от ранното записване за почивки и екскурзии, на по-ниски цени. Лошото е, че от март до август животът ни може да се промени драстично и вместо да се насладим на почивката, обстоятелствата да направят така, че и резервация и почивка и желание за почивка да ни изгори.
Все пак определено е много по-добре когато умеем да си организираме времето правилно. И ако свикнем да планираме семейните почивки, ваканциите на децата ще е много по-приятно, няма да имаме излишен стрес и напрежение.

Американците плануват с година напред и могат точно да ви кажат кога ще са в годишен отпуск, къде смятат да го прекарат и с кого. Затова е и по-лесно да се уговориш с български американец, който си идва за малко в България, отколкото със съученика ти, който живее в съседния квартал.
Но малко по малко се европейзираме, организираме и дисциплинираме, така че след някоя и друга година ще можем да си насрочваме срещи с месеци напред, без да се налага да променяме графика си и постоянно да пренареждаме приоритетите и ангажиментите си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай