Зелено

Перуниката – гордата красавица в градината

05.06.2012г. / 10 42ч.
Вергиния Генова
Перуниката – гордата красавица в градината

Перуниката – е многогодишно тревисто растение с дебело коренище и здраво стъбло. Има различни разновидности – от съвсем малки и нежни ириси, до такива, които достигат до над 1 м височина. Листата на перуниката са мечовидни, а цветовете са като огромни цветни пеперуди.

Може да ги срещнете в различни окраски – от бели, светлолилави, тъмнолилави, жълти, сини – палитрата е богата и преливаща се. Най-популярен вид у нас е Ирис германика (Iris germanica). От бабите може да чуете, че я наричат пеперуда, ружен, бял крем, флорентински крем, магарешки уши, кремък, тъжък, турско цвете, син крем, синя ружа, но няма как да я сбъркате.

Перуниката цъфти през май и юни.

Можете да си насадите перуника където пожелаете, но най-добре да е на по-слънчево място. Тя може да вирее дори на по-неплодородни и каменисти почви. Има перуники, които се захващат с коренища, а други с луковици. С годините образуват големи туфи и може да ги разреждате и разсаждате на различни места. Тези, които се захващат с луковици можете да използвате при изграждане на алпинеуми или да засадите в саксия.

Наистина перуниките са много красиви и издръжливи цветя. Става да поднесете букет от перуники и на мъж и на жена, може да ги комбинирате с други цветя или да подарите само стрък перуника. Перуниката сама по себе си има царствена красота и може да повдигне самочувствието ви.

Корените на растението се използват и като билка. С нея лекуват колити, гастрити, бронхити, язва, зъбобол. Може да се използва и вътрешно и външно за мазане. Това, което обаче трябва да се знае, е че корените на перуниката са отровни и не трябва да се експериментира без консултация със специалист в областта.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай