Тя, звездата

Вицепрезидентът на България Маргарита Попова: Най-щастлива се чувствам с книга в ръка

06.06.2012г. / 13 16ч.
Аз жената
Вицепрезидентът на България Маргарита Попова: Най-щастлива се чувствам с книга в ръка

Вицепрезидентът на България Маргарита Попова беше специален гост на откритата вчера национална кампания „Забавното лятно четене“ 2012, организирана от детския сайт Az-deteto.bg и Столична библиотека.

Тя разказа, че се чувства най-щастлива, когато се прибере у дома и седне на дивана за час-два с хубава книга. Много обича да чете българските класици като Йовков и Елин Пелин. Доскоро на нощното й шкафче стояла „Съкровищница“ на Ангел Каралийчев.

„Мили деца, светът навън е толкова хубав, но не можете да му се насладите само, ако гледате телевизия, сподели още Маргарита Попова. – Този свят може да откриете, той да бъде ваш и да станете богати с него, само ако много, много четете, но не по задължение или защото са ви накарали насила.“

Тя обясни на децата от 6 ОУ и от „Увекинд“ – гости на срещата, че чрез книгите получават знание, а знанието е единственото нещо, което носим винаги с нас. То е в главата ни. Не трябва да полагаме особени грижи за него, а важното е, че където и да отидем, винаги е с нас. Когато участват в разговори, когато общуват с други деца в България или пътуват по света, всички ще им се възхищават колко много знаят и колко са интелигентни.

След официалните думи Маргарита Попова даде реален старт на кампанията, като седна сред децата и им прочете откъс от разказа „Косачи“ от Елин Пелин.

„Искам заедно да направим лятото още по-прекрасно със „Забавното лятно четене“ – каза в заключение Вицепрезидентът и пожела наесен да се срещнем отново, за да обявим резултатите от кампанията и да отчетем кой е бил най-четящият град и най-четящото училище.

Снимка: Ивет Лолова

Фотопоглед

Прочетете още:

Коментирай