За дома

Най-подходящото място за иконите у дома

08.06.2012г. / 14 25ч.
Ивет Лолова
Най-подходящото място за иконите у дома

Кое е най-подходящото място за иконите у дома? Ето няколко предложения:

В коридора
Закачете иконата в коридора, срещу входната врата – благославя този, който влиза и този, който излиза.

На източна стена
Свещеникът ще ви каже, че иконата трябва да се постави на източната стена, по подобие на олтара в църквата, който е разположен така, че вярващите по време на богослужение да гледат на изток. Съобразете се с това, ако имате иконостас и кандило. Но ако нямате свободна източна стена, може да ги сложите, където искате.

Икона в хола, кухнята, трапезарията и детската стая
Навсякъде и във всички стаи иконите помагат. В кухнята – където благославят храната; в хола – където се събира цялото семейство; в трапезарията – където се храните; в детската стая – да са по-близо и да бдят денонощно над най-голямото ви съкровище.

В спалнята
Тук мненията се разделят на три: първите са против иконите в спалнята, защото там се прави секс; други казват, че е приемливо, но трябва иконата да се покрива с нещо (опонират им, че от Бога нищо и никъде не можеш да скриеш) и третата група твърдят, че спалнята е подходящо място за икона, защото тя ще бди над човека, когато си почива и сънят му ще бъде здрав и спокоен.

Под възглавницата
Въпреки, че има мнения, че икони не бива да се държат в чекмеджето, много хора ги слагат под възглавницата или под матрака, за да се спасят от кошмари.

В дамската чанта
Никой няма да парадира с това, но често хората държат икона в чантата или портмонето си, което е винаги с тях.

На бюрото
Зависи кой влиза в стаята ви и дали искате да знаят тази ваша страна от личността ви, но някои хора държат икона на бюрото в работата си. За повече дискретност, някои я държат скрита в чекмеджето.

Снимка: Личен архив на автора

Прочетете още:

Коментирай