Семейство

Щастието в семейството е повече, когато мъжът върши домакинска работа

28.06.2012г. / 11 08ч.
Аз жената
Щастието в семейството е повече, когато мъжът върши домакинска работа

Европейско изследване, публикувано от университета в Кембридж, показа, че мъжете всъщност обичат да участват в домакинската работа, съобщи в-к „Дейли мейл“, цитиран от Dnes.bg.
Така намаляват домашните свади и като цяло щастието в дома се увеличава. Съпрузите и партньорите изпитват чувство на вина, когато не поемат своя дял от работата вкъщи. Те предпочитат да си живеят тихо, като чистят и готвят, вместо да слушат скандалите на недоволната половинка.

Данните са от европейско изследване за разликите между мъжете и жените, обхванало 30 000 души от 24 държави.

Учените са очаквали домашните конфликти да се увеличават и щастието на мъжете да намалява, когато имат повече задачи в къщи. Резултатите обаче показват точно обратното. „Вероятно това се дължи на факта, че все повече мъже подкрепят равенството на половете и се чувстват неудобно, ако жената върши повечето задачи в къщи.
Освен това жените стават все по-настоятелни и ясно показват, че не им харесва мързелът на партньора“ – пишат авторите на изследването, ръководени от проф. Жаклин Скот.

Резултатите противоречат също на досегашните данни, че въпреки все по-големия брой на работещите жени с образование и кариера мъжете продължават да им отреждат по-голямата част от домакинската работа, пише БТА.

Снимка: Reuters

Още новини вижте в Dnes.bg.

Прочетете още:

Коментирай