Семейство

Къде се коренят причините за затлъстяването на децата?

01.07.2012г. / 21 52ч.
Вергиния Генова
Къде се коренят причините за затлъстяването на децата?

Повечето майки се оплакват, че децата им не се хранят достатъчно. Дали обаче не сме започнали да ядем прекалено много и да отдаваме прекалено много внимание на храната и затова да ни се струва, че децата хапват малко? На този извод ме навежда статистиката, според която повечето деца над 10 годишна възраст страдат от затлъстяване.

Уж сме в една доста дълга криза, в която за съжаление основна част от доходите ни отиват именно за оцеляване – сметки и храна, и въпреки това затлъстяваме като нация. Къде е проблемът? Ядем прекалено много, ядем прекалено много некачествена храна, храним се нездравословно, неразделно, с прекалено много тестени продукти и малко плодове и зеленчуци? Каквото и да е – фактите са плашещо красноречиви.

Разбира се децата са най-важни – първо мислим за тях – да не са гладни? И резултатите не закъсняват – първо са сладки и пухкавички, после дебелички, а накрая започват проблемите с холестерола, кръвното налягане и става плашещо.
За да решим вече създадения проблем, трябва да се обърнем към специалисти диетолози, но за да не стигаме дотам е по-добре да се вслушваме в инстинкта на децата.

  • Да не мрънкаме постоянно когато не си изяждат храната.
  • Да им предлагаме да опитват различна и разнообразна храна.
  • Да ги приучим да ядат супи и зеленчуци.
  • Да не предлагаме винаги сладки десерти.
  • Да не ги пускаме на училище. (Шегичка!) Обаче, ако сте забелязали, именно в училище започват проблемите и за съжаление не е само в наднорменото тегло. Проблемът е, че там децата основно ядат хотдог, пици и сандвичи и колкото и да се мъчим да ги храним здравословно у дома, всичките ни усилия се провалят – „Защото всички ядат пица.“ В столовете по някаква супер измислена здравословна програма готвят абсолютно безсолно, благодарение на което децата не ядат – защото не им е вкусно. Като искат да е здравословно, може да използват хималайска сол, за която се твърди, че е наистина полезна. А и колкото по-големи стават учениците, толкова повече недолюбват „помията в стола“ и толкова повече проблемите се задълбочават. И дори да се появи супер здравословен и супер вкусен училищен стол, за съжаление децата ще са с предубеждения.

Но сега е лято и ваканция и сега е времето да въздействаме максимално много на режима на хранене при подрастващите. Забелязали ли сте, че децата растат именно лятото – когато са на свой собствен режим и не се чувстват притеснени и притиснати от учебни часове и задължения.

Проблемите през лятото отново идват от това, че имаме малко време да общуваме с децата си.

  • оставяме децата сами и те отново хапват сандвичи, защото е най-лесно да си ги приготвят
  • прекарват деня си в мол-а, където отново за ядене, според тях, има само сандвичи.
  • пращаме ги при баба и дядо, където пък баба се стреми да им угажда, като всеки ден им приготвя мекички, банички, палачинки и други благинки, за да я харесат.

С една дума, освен всичко друго проблем се оказва и традицията. А българската традиция е да има ядене и по-точно да има много ядене – най-разнообразни и вкусни гозби, като се започне от предястията и салатите, мине се през супите и основното и се стигне до десертите.

Така че ако искаме да променим бъдещето, трябва да променим традицията. Дали можем да го направим?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Аз ( преди 11 години )
Тук по-скоро има вина не само прекомерното хапване на децата с некачестена храна, но и липсата на активна дейност. Зимата през т.нар. "дървена ваканция" тийнеджърите бяха изпълнили моловете с Мак Доналдс, вместо спортните зали. А, да- Инвеститорите строят повече молове, отколкото спортни центрове, а самите родители пращат децата си повече по заведения, отколкото на спорт, който може да бъде всякакъв, стига децата да бяха малко повече възпитавани в спортна култура в семействата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Съгласна ( преди 11 години )
Съгласна съм с вас, но проблемът е, че и болшинството от родителите нямат спортна култура и активност - къде от липса на време, къде от липса на традиции, пари - но фактите са си факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време