Козметика и грим

Алергия към козметика – признаци и съвети

26.07.2012г. / 22 32ч.
Надежда Маринова
Алергия към козметика – признаци и съвети

Не рядко различни козметични продукти могат да предизвикат алергия, поради това, че в съставките влизат множество консерванти, ароматизатори и оцветители, които са силни алергени.

За оцветители се използват анилинови бои, соли на металите, ланолин и парабени. Консервантите са силни химически съединения, които удължават срока на годност от 6 месеца до 1 година след отварянето – представете си какво трябва да има в малката кутийка крем, за да не се вкисне и да не промени цвета си цели 12 месеца! Ароматите също са изкуствено създадени, а правилото е, че колкото по-силно мирише червилото или пудрата, толкова повече химия има вътре.

Най-често алергия предизвикват кремове за лице и очи, червила, сенки и спирали за очи, руж и пудри. Първият признак е зачервяване и оток на кожата, където е била нанесена козметиката. Може да се появи щипане, дори малки пъпчици, конюнктивит и контактен дерматит.

Съвети:
1. Избирайте козметика с неутрален и не много силен аромат. Не използвайте козметика от непроверена марка и много евтина – например от магазините „За 1 лев“. Рисковано е да си купувате козметика от чужбина, ако не познавате марката, ако не знаете езика и не можете да прочетете съдържанието или ако производителят е малка държава и не сте сигурни в контрола на производство.

2. При наличие на алергия за известно време спрете използването на всякаква козметика.

3. Купете си бебешка или биокозметика. Въпреки, че някои естествени аромати като маслата от цитруси или бергамот също може да предизвикат алергия.

4. Използвайте повече домашни маски, лосиони, скрабове и шампоани.

Основната причина за възникване на алергия към козметични продукти е повишената чувствителност на кожата. Понякога алергия към козметика може да се появи през време на бременността или в периода на климакса, но и във всяка друга възраст.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай