Семейство

Писателско тефтерче отпушва творческия талант у детето

29.07.2012г. / 10 49ч.
Ивет Лолова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Всяко дете има творчески заложби, които трябва да открием и поощрим. Това беше идеята за завършилия на 28 юли „Маратон по творческо писане“ в Детския отдел на Столична библиотека. Пишещата работилница се състоя в 3 поредни съботи с трима водещи: Марин Бодаков, Маги Благоева и Жюстин Томс. (Вижте Фотопоглед тук.)

На 14 юли поетът, журналист и баща Марин Бодаков предложи всеки да си направи „Писателско тефтерче“. То служи за записване на всички добри идеи, които ни идват в главата и към които можем да се върнем по-късно, когато седнем да пишем.

На 21 юли детската авторка Маги Благоева накара децата да затворят очи и да измислят нови думички. Тогава се появиха:
мореход – човек, който ходи на море
чезик – чужд език
гальовка – галенето на слънцето
бабоглас – гласът на бабата, която се провиква
телесук – писукането на телефона.

На 28 юли Жюстин Томс, автор на проекта и издател на Kafene.bg и майка на 3 деца, насърчи участниците да измислят свой език, с безсмислени думи, на който да напишат стихотворение. След това измислиха малки рисунки в кръгчета, които после трябваше да станат герои в история – така се получи „Кръгла приказка“.

Много са подходите и идеите, които могат лесно да отключат детското творческо писане. Но най-важното е вдъхновението и умелият ръководител (поне в първите ти пишещи стъпки).

„Вече 2 години работим по проекта „Забавното лятно четене“ на детския сайт Az-deteto.bg. разказа Жюстин Томс, издател на Kafene.bg и организатор на Маратона. Четенето е много важна основа, но след него се открива дупка, защото на следващия етап трябва да дойде писането. Смятам, че трябва да има повече инициативи, които да отпушват творчеството у децата – писане или друг вид изкуство, защото образователната ни система не работи за това.

От друга страна в момента има твърде малко млади български детски писатели и като че ли писането за деца се подценява. Виждаме, че след кризата няма много творчески натури. Надявам се сега да насърчим ново поколение творци в България.“

Проектът започна благотворително – без входна такса и без финансова подкрепа за провеждането му. От тук нататък ще се опитат да намерят финансиране. Няколко отдела на детски библиотеки в страната вече са проявили интерес, защото навсякъде има много творчески настроени, мислещи и талантливи деца.

На раздяла Жюстин Том се обърна към децата: „Пожелавам ви да не спирате да пишете, да рисувате и да правите бели, защото детството е точно за това – за игри, четене, писане и правене на неща, които ви хрумват в момента.“

 

Прочетете още:

Коментирай