Свободно време

3 съвета за успешна кариера

30.07.2012г. / 10 07ч.
Снежана Проданова
3 съвета за успешна кариера

Защо ли шефът ви предпочита друг ваш колега пред вас? Как някой със същите качества успява да привлече повече внимание и съответно да натрупа повече актив в своя полза?

Става въпрос за семпли постъпки, които впоследствие носят добър резултат.

1. Открийте характерното в начина на говорене на шефа ви.

Заслушайте се кои думи използва повече, какъв е стилът на изказа му и се опитайте, когато говорите с него, да звучите по сходен начин. Общият език сплотява и предразполага.

2. Не оставайте в сянка.

Ако се окаже, че шефът обръща повече внимание на ваш колега, не се превръщайте във враг на втория. Напротив – сближете се с него. По този начин, ако все още сте извън полезрението на по-висшестоящия от вас, чрез това познанство вие ще сте с една позиция по-близо. Не става въпрос за лицемерие, а за следване на личния интерес без непременно да потъпкваме чуждия.

3. Обърнете внимание на правилните хора.

Важно е да поддържате добра връзка с хора от професионалната си среда, дори да не са пряко свързани с вас. Ако сте били на интервю например, изпратете кратко писмо с благодарности на човека, който ви е интервюирал и на асистента му. Отново – това не е ласкателство, а непринудено показване на добри отношения към отсрещния.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай