Здраве и красота

Здраво ли е сърцето ви – няколко начина да разберете

31.07.2012г. / 12 37ч.
Снежана Проданова
Здраво ли е сърцето ви – няколко начина да разберете

Не е нужно да ходите при специалист за сложни изследвания, за да разберете на какво ниво е сърдечната ви дейност. С няколко прости действия сами можете да прецените дали сърцето ви функционира добре и ако имате каквито и да било съмнения – да предприемете мерки.

1. Обиколката на талията е отчасти определяща за това дали човек е предразположен към сърдечна болест и дори рак. Жени с талия под 81 см няма от какво да се притесняват, докато не подминат 88 см. Премерете сами талията си с шивашки метър като го разположите малко над пъпа.

За да намалите талията си, наблегнете на плодове и зеленчуци, пълнозърнеста храна и риба, богата на омега-3 мастни киселини. Тренирайте – кардио упражнения – три пъти през седмицата ще са достатъчни.

2. Пулсът говори свой собствен език. Послушайте го сутрин преди да станете от леглото и пребройте колко удара извършва сърцето ви в една минута. Между 60-80 е нормално, но ако са над 80 – здравето ви е под въпрос. Отново кардио упражненията ще помогнат за уравновесяването на пулса.

3. Времето, за което сърцето възвръща нормалния си ритъм след тренировка е от голямо значение. Премерете пулса си веднага щом прекъснете някакво физическо упражнение. Пребройте ударите за 10 или 20 секунди и ги умножете съответно по 6 или 3, за да получите общия брой за една минута. След минута го измерете отново. Ако пулсът ви не е спаднал с поне 12 удара в минута, това означава, че трябва да подобрите качеството на тренировките си и да се научите да овладявате ритъма на сърцето си по-добре.

4. За да нямате изненади относно здравословното си състояние, изучете семейната си обремененост, следете теглото си, кръвното налягане и холестерола. Тренирайте редовно, яжте здравословна храна и се стремете да намалите стреса.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота