Тя, звездата

Психологът Екатерина Стайкова: Сватбата няма да поправи проблемната връзка

04.08.2012г. / 10 49ч.
Ивет Лолова
Психологът Екатерина Стайкова: Сватбата няма да поправи проблемната връзка

Екатерина Стайкова е на 30 години, по образование е психолог. Преди месец тя се омъжи за Димитър, с когото от много време живееха заедно. В това интервю я разпитвам за съжителството без брак и с какво сватбата променя връзката.

Наскоро се оженихте с Димитър след дългогодишно съжителство без подпис. Какво ви накара да минете под венчило?
Ние сме заедно от толкова отдавна, че когато съобщихме, че ще се женим, близките реагираха с голяма изненада. Всички ни споделиха, че не са очаквали, защото ни възприемат като женени. Самите ние също се чувствахме женени. Истинският брак се сключва, когато всеки сам за себе си избере другия за свой най-любим човек, приятел и довереник. Сключихме граждански брак по няколко причини - за да си уредим административно местоживеенето, лични документи, имотни въпроси, за да направим малко семейно тържество след дълъг период на напрегнати събития и най-вече, за да доставим удоволствие на себе си, организирайки си личен празник.

Каква е разликата между съжителство без брак и след подписа?
Не откривам разлика. И не би трябвало да има. Ако отношенията се влошат след подписа, както напоследък често ме “плашат” различни хора, значи във връзката има проблем и бракът е бил само катализатор, а не причина. Понякога хората го знаят или го усещат и женейки се, се опитват да поправят проблема в отношенията, но то не става така.

Кое е вярно - противоположностите се привличат или двама души трябва да си приличат, за да живеят щастливо?
Противоположностите наистина се привличат, но те се неутрализират бързо и изгарят енергията на връзката. Неустоимото привличане се превръща в бурно разминаване в гледните точки. Не случайно се казва, че е важно двамата не да се гледат в очите, а да гледат в една посока. Характерите и интересите на двамата може да са съвсем различни, но ценностите трябва да сходни, иначе не може да се изгради стабилна основа, която да остане цяла дълго време. Ако има сходство в ценностната система, другите различия само подхранват взаимния интерес.

Дадохте ли си някакви брачни обещания или ритуалът беше класически?
Брачните обещания бяха част от класическия ритуал, вече почти навсякъде е така - трябваше да повтаряме клетви, които бяха изненада и за самите нас. Всеки би се досетил обаче, какво е съдържанието им. Те внесоха много емоция по време на ритуала и изтръгнаха сълза от почти всички присъстващи. Но... истинските обети не се казват, и то на глас, особено пред други хора. Истинските брачни клетви се разменят в мълчание - от сърце в сърце.

Как решихте да се ожените на морето?
Обичаме морето и искахме да се откъснем от праха на ежедневието - там където са делничните ни грижи. Все едно отидохме на почивка. Малко разкарахме гостите си, но и те го приеха като екскурзия. В деня на сватбата разбрахме, че сме взели най-доброто решение. Атмосферата да се ожениш на място, където всички почиват и се забавляват, е неповторима! Имахме само 11 гости, но сякаш целият Несебър беше на сватбата ни.

Снимките с професионален фотограф определено си личат - при вашите просто струи романтика отвсякъде. Някой препоръча ли ви фотографа, имахте ли изисквания към него или той към вас?
Ангажирахме фотографа в последния момент и беше възмжно, защото се оженихме в делничен ден. Избрахме го по думите, които беше написал в сайта си и красивите снимки от други сватби. Но мисля, че снимките ни станаха добри поради една важна причина (освен професионализма на фотографа и чудесната му асистентка) - нямахме високи очаквания, един вид “както станат”, което ни накара да се отпуснем и да не преиграваме пред обектива. Просто бяхме себе си и се оставяхме на потока на събитията. Фотографът ни нямаше никакви изисквания към нас, той беше изключително фин човек с невероятен талант да общува с всякакви хора. За нас беше голямо удоволствие точно той да ни снима и сме му благодарни за чудесните снимки!

Пожелай нещо на двойките, които живеят заедно, но не се решават на брак.
С или без брак, пожелавам им да се стремят да опознават себе си все повече, защото само така ще могат да опознаят и своя любим човек. Любовта е живо същество и има нужда от старателно отглеждане. Нека всеки отгледа най-красивата си и вдъховяваща Любов!

Снимка: Личен архив

Прочетете още:

Коментирай