Отпускът на море с колеги не е почивка

09.08.2012г. / 11 32ч.
Надежда Маринова
Отпускът на море с колеги не е почивка

Планирайте 2 вида отпуск - за почивка и за приключения

Лятото върви към края си, някой вече почиваха веднъж и сега им предстои втората част от заслужената годишна ваканция.

Психолозите ни съветват да разделим отпуската на 2 серии – в обичайния случай в България това са 2 пъти по 10 дни. За да бъдат максимално полезни те трябва да се различават по интензитет.

Ако първият отпуск е бил бурен и див, с работа на вилата или ремонт у дома до изнемогване, през втората отпуска отставете душата да почине.

Думата отпуск – означава: отпускам се, почивам си, не се напрягам. Осигурете си пълен релакс – в хотел он-инклузив, на хижа в планината или на вилата. Не се преуморявайте с физически труд, а повече мързелувайте или вършете нещо творческо.

Не бъркайте отпуска с приключението. Интензивни пътувания, премествания 2 дни в този град, после 3 – в друг, общуване с приятели, шумни компании и гуляй до зори – мозъкът и тялото си почиват само в първия ден, а с всеки следващ се натоварват.

Не се стремете да вземете всичко от отпуска, максимално да разгледате всички музей, паркове и хитови места в чуждия град, където сте отседнали.

Планирайте дните си само в общи линии, без подробност и строги детейли на дейностите по часове. Това ще предизвика у вас само стрес и ще ви напомни за номерирания разграфен работен ден.

Оставете си всеки ден по 1 час тишина. Няма по-всемогъщ лечител на духа и тялото от пребиваването в мир и покой. На плажа, на шезлонга в гората – нека компания ви правят само природните шумове.

Помислете дали почивката с колеги си заслужава – ще гледате същите лица и ще водите подобни разговори сякаш сте в офиса. А и немуинемо отвреме-навреме ще става дума за работата. В този случай има голяма вероятност да започнете да клюкарите, което не е добре.

Ще бъдете сигурни, че отпускът си е струвал и сте си починали съвършено добре, ако когато се върнете у дома, оставените на бюрото проблеми не ви вълнуват, а бъдещите – не ви притесняват.

Снимка: Laura

Прочетете още:

Коментирай