Здраве и красота

Какво не знаем за идеалното тегло

10.08.2012г. / 08 09ч.
Снежана Проданова
Какво не знаем за идеалното тегло

Има моменти, в които твърде много се вманиачаваме в килограмите си и стараейки се да свалим това, което смятаме за излишно, пропускаме да видим красотата в останалото. Няколко килограма над идеалното тегло не обезсмислят съществуването ни.

Ето защо по-добре следвайте тези правила, за да не тормозите прекаалено тялото и ума си:

На кантара не трябва да се има много вяра.

Килограмите ни варират в зависимост от това какво и колко сме яли последно, колко добре хидратирани сме, а често и на коя страна сме наклонени, докато сме стъпили на него. Освен това тежките кости и здравите мускули тежат повече и прибавят килограми. Има случаи, при които хора с нормални показатели са били погрешка диагностицирани със свръхтегло  или обратното - анорексици са били похвалени, че са в добра форма именно заради тежки кости. Поради тази причина индексът на телесната маса става излишен, защото не може да изчисли частните случаи.

Трябва да правите разлика между качествено и количествено отслабване.

Ако докато сваляте килограми, се поддържате в добра физическа форма, това ще изгаря повече мазнини. Но ако само отслабвате без да тренирате, то тогава това, което сваляте, е чиста мускулна маса, а мазнините остават в организма ви.

Мазнините около талията са не само неприятни, но и опасни, защото в големи количества могат да доведат до редица болести като диабет и дори рак. Измервайте талията си на нивото на пъпа, за да придобиете реална представа за обиколката й, и следете за количеството мазнини, защото въпреки че отслабвате, може дори да не ги засягате.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай