Майчинство

Любимите дежурни реплики, които всяка майка казва

14.08.2012г. / 16 40ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всяка майка има думи и фрази, които използва при разговори с децата си. Понякога тези реплики стават толкова популярни, че се мултиплицират и започват да се използват от почти всички родители.

Ето някои от най-разпространените реплики на мама:

1. "Моята къща, моите правила."

Познато ли ви е? Със сигурност сте го чували поне няколко пъти като дете. А колко пъти сама сте го казвали или предстои да го кажете на вашите деца?

2. "Аз мога да го правя, ти - не."

Още една любима майчина реплика. Когато е ядосана от постъпката на детето, но тя самата прави нещо подобно, безсилието я кара да я изрече. Но дали осъзнава, че така си противоречи - или е редно или не, среден вариант няма.

3. "Не ми говори така, все едно говориш с приятелите си."

Да, тийнеджърите определено умеят да вбесяват с жаргонния си начин на говорене. Забравят, че вече не са в кварталната градинка с аверите от махалата, а вкъщи. И у дома има правила, най-вече за начина на говорене.

4. "Защо ли? Защото аз така казвам."

Ето една реплика, зад която твърдо се противопоставям. Понякога родителите, уморени от работа и грижи, нямат желание и нерви да обясняват на децата и направо отсичат с тази реплика. Но така сами на себе си вредят, защото гневът на тийнейджъра ще се върне като бумеранг върху тях. Затова колкото и да е трудно и уморително, отделяйте време да разговаряте и обяснявате на децата. По-добре за тях, но по-добре и за вас.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време