Майчинство

Обезкосмяването при момичетата – разговор между майка и дъщеря

20.07.2012г. / 13 37ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Майките на момичета рано или по-късно се сблъскват и с този проблем – от каква възраст момиченцата им да започнат да се обезкосмяват. Имайки предвид акселерацията, по-черни косми започват да се появяват и при 10 -11 годишни момиченца. Зависи от гена, от това дали са брюнетки или блондинки, но обсъждането на космите сред начинаещите тийнейджъри си е актуална тема. Понякога те се чувстват модерни и пораснали, понякога е повод за депресия и самота.

На децата могат да им хрумнат какви ли не начини да се отърват от космите на краката, ръцете, подмишниците или мъха над горната устна. В зависимост от темперамента дали е по-свито, по-притеснително или по-отракано, тази тема ще се отрази и на емоционалното състояние и поведението.

Затова майките трябва да започнат да подготвят децата си за този момент от по-рано. Да им обяснят, че това е естествен етап на порастването и те не са нито по-грозни, нито по-дефектни от техните приятелки и няма от какво да се срамуват.

А не малкото притеснително момиченце да установи зловещата промяна в тялото си и да не знае с кого и как да сподели, да умува само как да се отърве и да попадне в бездната на неразбраната самота. Децата могат да се чувстват много депресирани и нещастни. Особено, ако вече са обект на подигравки от техните връстници.

Ако обаче за майката е било нормално да говори за козметик и епилация пред дъщеря си, момиченцето само ще установи, че вече е пораснало и може би и то се нуждае от тези услуги.
Ако майката не се срамува да споделя, и детето няма да се срамува да каже на майка си какво го притеснява и да поиска съвет. По-добре от мама, отколкото от приятелката.

Мама ще прецени дали да се консултира с козметик, дали с лекар и ще знае дали всичко е в границите на нормалното за възрастта.

От там ще обсъдите доколко космите притесняват момиченцето ви и как да процедирате – дали да ги заведете на козметик, дали да опитате у дома с ленти или депилатоарни кремове или пък да изчакате. Някои майки предпочитат да започнат да правят кола маска на дъщерите си, други им подаряват епилатор, трети предпочитат директно фотоепилация.

За фотоепилация се препоръчва клиентът поне да е минал пубертета, за да е сигурно, че тези хормонални процеси са завършили.

В крайна сметка това е разговор за майка и дъщеря. Стига майката да не е със закостеняло мислене и да не се притеснява да обсъжда проблемите на израстването с детето си, това е времето когато могат да станат най-добри приятелки – да си имат общи козметични тайни за разкрасяване и общо време да излизат заедно по женски.

Не е ли вълнуващо? Направо да ти се прииска да си имаш дъщеря?!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай