Здраве и красота

Виолета Господинова: Знам тайната на здравословното готвене

14.08.2012г. / 22 26ч.
Ивет Лолова
Виолета Господинова: Знам тайната на здравословното готвене

С Виолета Господинова или както приятелите я наричат, Вили, ни свързва топло няколкогодишно приятелство, в основата на което е общата ни любов към здравословния живот, в това число и хранене.

Какво е готвенето за теб? Имаш ли специален ритуал преди да застанеш пред печката?
Да приготвям храна означава да свещенодействам в кухнята, да творя и да вложа нещо от себе си, а не просто да приготвя нещо за ядене. Ако трябва да готвя само за себе си, изобщо не го правя, хапвам сурови зеленчуци и нещо подобно на хляб – различни видове крекери, които не се пекат, а само се сушат. Много рядко се случва обаче да се храня сама. За щастие със съпруга ми по отношение на начина на приготвяне на храната и видовете продукти “пеем” в един глас. Не приемам приготвянето като задължение, нито за досада. Понякога просто не ни се яде готвена храна и не готвим, но когато чакаме гости, е друго нещо. Колкото повече хора ще седнат на нашата трапеза, толкова по-голямо е старанието, вълнението, шетнята в кухнята и около печката, очакването на крайния резултат и оценката на гостите.

Дали имам специален ритуал преди да застана пред печката?
Дааа, имам такъв и той се нарича усмивка. Най-често слушам любима музика. И незнайно защо точно в кухнята обичам да звучи Бочели. Но понякога се случва да ми се втълпи някоя чута весела мелодийка още от сутринта, която си тананикам и в кухнята.

Готвиш ли, когато си ядосана?
Хм... ами аз не се ядосвам. Да си радостен е толкова приятно, а да се ядосваш не е. Мисля, че на Достоевски беше мисълта: “Да се ядосваш, означава да наказваш себе си за грешките на дргите” и това е много вярно, защото като се ядоса човек, нищо не променя в ситуацията. Така че, ядосването сме го отказали.
Много е важно доброто настроение, когато се приготвя храна, както и при всяка друга дейност. Енергията на човека, който готви, отива в самата храна. Ако готвещият е ядосан, негативните вибрации се отразяват и на храната.

Но независимо дали го искаме или не, попадаме в ситуации, които ни натъжават или огорчават. Забелязала съм, че когато човек е тъжен, огорчен, болен или за нещо скърби, губи апетит и аз вярвам, че това е защитна реакция на организма. Когато сме в такова състояние е по-добре да не се заемаме с приготвяне на храна.

Кое прави перфектно ястието - готвачът, пресните продукти, балансираната рецепта, украсата?
Всичко изброено, събрани в едно цяло, прави ястието ако не перфектно, то поне вкусно и здравословно. Важен е опитът на готвача, но не и задължителен. Ако едно ястие не се получи от първият път, не означава, че всеки път ще е така. Хубаво е да преобладават пресните продукти при приготвянето на храната, за нас това е много важно. Сега е лято и много рядко опирам до печката, затова употребявам “приготвяне”, а не “готвене” на храната. Балансираната рецепта за всеки може да е различна, както според възрастта, така и според потребностите.

Украсата и правилното подбрани подправки са магията на всяко ястие. А искаш ли перфектно ястие – вдъхни му любов.

Къде намираш пресни продукти - не само плодове/зеленчуци, но и варива и ядки - как ги избираш?
През летният сезон плодове и зеленчуци купуваме от пазарите и гледаме да са от симпатични бабки, които носят продукцията си от село. През зимата пазаруваме от "Плод-зеленчук" и то само от някои магазини. Избираме магазини не където е най-евтино, а където стоката е хубава и още по-важно, продавачите да са усмихнати и разговорливи.

Варивата обикновено избирам, като оглеждам външният вид, етикета или по мнение на познати, които вече са опитали и са доволни от качеството на даден продукт.

Ядки в нашият град напоследък купуваме само от един магазин, качеството е много добро, а продавачите са млада влюбена двойка – и момичето и момчето са все усмихнати и мили.

Някои продукти поръчвам и по интернет от био магазин, например скоро поръчах хранителна мая и агар-агар, за да приготвя ядково сирене.

Мнението ти за зимнината - туршии, компоти - правите ли у дома?
Мнението ми за зимнината не е отрицателно, напротив, стига да е правилно приготвена и се спазват някои изисквания за добро качество при съхранение. Сега изобилства от плодове и зеленчуци и аз ги изсушавам и съхранявам за зимата – моркови, гъби, пиперки, домати, лук, зелени чеснови стебла, сливи, кайсии... В това отношение ми помага и моята майка, която живее в едно добруджанско село - Стожер. А във всеки селски двор има и зеленчуци и овошки. Зелени подправки също изсушавам, или поставям във фризера.
Тук ще спомена, че събираме и най-различни билки, които използваме за чай и като подправки през цялата година.

Туршия правя дори и сега през лятото, но рядко. Например от зеле или тиквички. Ето рецептата.

Компоти и сладка не правя, не ги хапваме заради високото съдържание на захар в тях и термичната обработка. Приготвям само един вид конфитюр от плодовете на нискостебленият бъз, който може да се приготви без захар и е изключително полезен за здравето. Правя го по рецепта на нар. лечител П. Димков.

С едно изречение, би ли споделила какво е теб храната и яденето?
Храната е нашето гориво, не можем без нея. Яденето естествено е основен жизнен процес и потребност, затова е много важно какво точно ядем.

Любимото ви ястие у дома, кое готвиш най-често? Имате ли празнично ястие? Дай рецепта за любимо ястие.
В последно време сме заменили хляба с крекери, които приготвям от различни зеленчуци, ядки и подправки – редовно се намират у дома. Най-често приготвям салати, присъстват на трапезата и на обед и на вечеря като предястие. А това, което готвя в ежедневието, гледам да не отнема много време и да не се готви дълго. Имаме си празнични ястия, но за всеки празник е различно. През зимата зелевитесърмички са ни любими, кюфтенца от нахут също. Рецетата е тук.

Фотопоглед с плодовите салати на Вили

Снимка: Личен архив

Прочетете още:






 

Коментирай
4 rate up comment 2 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Вили е разкошна. Тя е Феята, която приготвя приказки вълшебни и полезни ястия, които зареждат с много енергия и любов. Благодарна съм, че я познавам и сме приятелски семейства. Днес се размина с моето гостуване, но само днес:) Обичаме да им ходим на гости. С нетърпение чакам следващата ни среща. Не е само заради храната. Те с Недко са хора, които са близо до нашия мироглед и ни е много приятно да бъдем заедно. А разбирането им за начина на хранене е близо и до нашето и е част от осъзнаването. В днешно време все повече и повече хора се замислят и разбират, че ние сме зависими от това, което слагаме в себе си: мисли, храна и т.н. С Усмивка :)))Деси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар