Здраве и красота

Най-добрите начини да влезем в идеална форма

20.08.2012г. / 16 27ч.
Снежана Проданова
Най-добрите начини да влезем в идеална форма

Какви упражнения са най-добри за стягане на тялото, изгаряне на мазнините и оформяне ни мускулите? Колко време трябва да им отделим и как да уплътним оптимално времето си за тренировка? Ето някои съвети за личния ви фитнес режим:

1. Кардио за цялото тяло

Плуването, карането на ски, гребането и въобще спортове, които включват интензивно движение на ръцете, се отразяват добре на цялото тяло. Ако нямате време за подобни тренировки, обикновеното ходене с тежести на ръцете и краката или издигането на ръцете на нивото на брадичката при правене на крачки върши добра работа.  

2. Стягане на корема

Колкото по-постепенно оформите мускулите на корема си, толкова по-дълго време ще се задържат. Заместете еднообразните упражнения (като коремните преси например) със серии от различни пози, с които ще наблегнете на определена група от мускули.

Закрепете ниско ластик към неподвижен предмет и легнете  по гръб пред него с ръце зад главата. Коленете трябва да са свири и цялото ви стъпало да е на пода. Хванете ластика с едната си ръка, отлепете главата, врата и раменете от пода и извийте тялото си към противоположното коляно на ластика. Повторете няколко пъти и сменете ръката.

Легнете на дясната си страна в права линия като се подпирате на лакътя си. Пренесете тежестта си в горната половина на тялото си и повдигнете краката от пода като ги държите изпънати. Задръжте за 2 секунди и отпуснете. Упражнете и на другата страна.

3. Крака и дупе

Постоянството тук е много важно. Упражненията са от тип клякания: ходене с приклякване до прав ъгъл в коляното; в разкрачен стоеж - към единия и другия крак; на място; качване и слизане от стъпало .

Важно е да се знае, че не количеството, а качеството на работата ще доведат до добри резултати. Не си позволявайте да се пренатоварвате. Тренирайте през ден и с различна интензивност. Например: понеделник – голямо натоварване, сряда – малко  натоварване, петък – средно и неделя – динамична тренировка.

За да предотвратите контузии, не започвайте веднага с голямо натоварване. Ако целта ви е да направите серия от 20 коремни преси, започнете с 10 и постепенно увеличавайте бройката. Внимавайте за правилното изпълнение на упражненията, защото лошата стойка може да предизвика болки в ставите.

Вярно – целта на фитнеса е стягането и оформянето на мускулите, но за да бъдат вложените от вас усилия напълно оправдани, правете и упражнения за гъвкавост.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай