Семейство

Жените масово се пропиват след брака

24.08.2012г. / 09 25ч.
Аз жената
Жените масово се пропиват след брака

Преди да се омъжат, жените пият значително по-малко, отколкото след сватбата, показва проучване по темата.

Жените се пропиват след брака, а мъжете - след развода, установи екип учени от университета в Синсинати, цитирано от телевизия "Фокс нюз".

Венчавката се отразява доста различно на пиенето при двата пола. Обикновено жените на средна възраст, след като се задомят, посягат към чашката. Докато при мъжете тече точно обратният процес - след сватбения марш те значително намаляват консумацията си на алкохол. Особено, ако са застанали пред олтара за първи път. Но до време. Стигне ли се до развод, силният пол масово търси утеха в бутилката.

Според Корин Речек, участвала в проучването, отдавна известен факт е, че мъжете пият повече от дамите. Но напоследък представителките на слабия пол започват да наваксват изоставането. Когато пък се омъжат, те се чувстват достатъчно еманципирани, за да увеличат консумацията си.

Речек и екипът й направили анализ на проведени проучвания в САЩ в периода 1993 - 2004 година. Те са обхванали над 5 300 души на възраст 53-54 години. "По данните, които получихме, установихме, че неомъжените и разведените дами пият значително по-малко, отколкото омъжените на средна възраст“, коментира Речек.

При мъжете е регистрирана най-висока консумация при тези, които са се развели наскоро, а най-ниска - при женените и отскоро женените.

С какво се обяснява "пропиването" на жените след брака. Според Речек то се дължи на обстоятелството, че много дами откривали "редовното пиене" благодарение на брачния си партньор. И се опитвали да не "изостават" от мъжете. Но при развод този "стимул" отпадал и те отново се връщали към ниските нива на употреба на спиртни напитки, допълва Dnes.bg.

Мъжете често злоупотребявали с алкохола, за да преборят стреса, преживян по време на бракоразводния процес. Освен това бившите съпрузи по-често се застоявали с приятели в бара и това водело до силно увеличаване на средната им консумация на алкохол, пише БТА.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай