Свободно време

Жените не стават за програмисти – класически предразсъдък

Бъдещето е на жените програмисти

31.08.2012г. / 09 36ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кое прави една жена по-малко способна от един мъж да работи в сферата на компютърното инженерство и програмирането? Отговорът е един – предразсъдъците.

Още от ученическите си години момичетата проявяват по-голяма прилежност и отговорност към задълженията си, средният им успех е като цяло по-висок от този на момчетата, но в крайна сметка в областта на информатиката по-голямо търсене има сред представителите на силния пол.

Прието е мнението, че мъжете са по-целенасочени и логически настроени към проблемите, които им се поставят, а жените дори ги усложняват допълнително.

Според изследване обаче, повече жени имат по-голям афинитет към изучаването на чуждите езици – съответно зоната на мозъка им, която отговаря за преработването на абстрактната информация е много добре развита. В този ред на мисли, усвояването на езици за програмиране като COBOL или C++ би им се удало.

Оставяйки предубежденията настрана, жените, интересуващи се от професии, в които обичайно по-големи постижения имат мъжете, ще могат да подходят с повече самочувствие и да докажат, че са не по-малко квалифицирани от тях.

 

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота