Майчинство

Първи стъпки след раждането

Кърмене, хранене, отслабване, сън - най-важните неща след раждането

17.09.2012г. / 13 44ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За разлика от много популярни звезди, които започват да се снимат веднага след раждането и да показват завидно тяло, ние не разполагаме с гримьори и специалисти, които да ни „върнат“ предишната фигура. Някои жени обаче не могат да си обяснят как някой друг, а не те, може да изглежда добре веднага след бременността, затова ето някои неща, които си струва да знаете.

С раждането веднага се губят 4-5 кг. В тях се включват 3-4-килограмово бебе, кръв и околоплодна течност. През следващата седмица тялото ви ще се освободи от още 1-2 килограма течности. Имайте предвид, че сте качвали тези килограми 9 месеца, следователно свалянето им няма как да стане много бързо.

Заради внезапният спад на нивото на хормони, косата, която по време на бременността е била по-плътна, ще започне да капе в периода от първия до около шестия месец. Препоръчва се приемането на храни, богати на протеини, желязо, цинк, флавоноиди, антиоксиданти и силициев двуокис, които да подхранят скалпа и косата.

Не е вярно, че трябва да се храните повече, заради кърменето. Протеините, които организмът набавя за кърмата се изземат от резерва на организма – това, което сме натрупали по време на бременността. Ако усетите обаче, че отслабвате твърде бързо (с повече от 1 кг на седмица), хапнете повече плодове, зеленчуци и нискомаслени продукти.

Що се отнася до физическата ви активност, можете да започнете да правите леки упражнения много скоро след раждането, но в никакъв случай не се надценявайте и не се пренатоварвайте.

При повече от 90% от жените се появяват стрии след раждането. Причината за тези „разкъсвания“ е твърде рязкото качване на килограми и бързото им сваляне впоследствие. Заради по-ниското ниво на хормони, не се синтезира достатъчно колаген и еластин в дермалния слой. При бързо реагиране обаче можете да се справите със стриите след бременността. Докато са още червени, розови или лилави:

  • Пийте много вода, за да подобрите еластичността на кожата.
  • Не яжте твърде сладки или солени храни, за да не напълнеете пак.
  • Яжте повече плодове, съдържащи витамин C.

 

Прочетете още:

Коментирай