Здраве и красота

Как да изгоним от главата си досадните мисли?

24.09.2012г. / 10 29ч.
Надежда Маринова
Как да изгоним от главата си досадните мисли?

Досадните мисли са като комар в стаята в топла юлска нощ, като муха, която ни пречи на следобедната неделна дрямка, като нелюбими неканени гости. Натрапчиви и нахални, те ни изкарват от равновесие и нарушават психофизическия ни баланс, докарвайки ни до стрес.

Понякога циклещите мисли са положителни, друг път са свързани с болезнен спомен или предстоящо неприятно задължение. Но при всички случаи, те не са ни полезни, защото карат мозъка да работи на празни обороти. Ето как може да ги изгоним от главата си:

Заменете мисълта с действие

Ако нещо ви притеснява, вземете инициативата в свои ръце и го превърнете в действие. Имате фикс идея, че мъжът ви изневерява – поговорете с него очи в очи и решете съмнението един път завинаги. Детето ви няма апетит – не отлагайте повече, потърсете лекарска консултация. Свекърва ви ви досажда – говорете с мъжа си, а после и с нея. За всеки проблем има поне 3 решения, както знаят математиците. Мечтаете за летен отпуск в Испания – започнете да спестявате от днес, потърсете начини за допълнително печелене на пари – през почивните дни, работа на хонорар и т. н. В краен случай заменете Ибиса с Ковачевица – също си струва.

Изречени на глас

Изречени на глас досадните мисли лека-полека ще си отидат. Проблемът е да ги кажете, когато сте сами – у дома, или в банята, защото нали знаете кои си говорят сами.

Написани на лист

Написани на лист или на екрана на компютъра досадните мисли се успокояват. Обикновено се увличате и изписвате не просто едно изречение, а цяла страница – почти като при среща с психоаналитик. Следващият път, когато същата мисъл почука в главата ви, отворете страницата, прочетете още веднъж написаното и я прогонете.

Бройте до 10

Затворете очи и бройте до 10 и дишайте – бавно, изговаряйки наум всяко число и удължавайки гласните, така че упражнението да ви отнеме поне две минути. Ако имате време, бройте до 20.

Боксова круша

С два-три удара по боксовата круша ще пратите досадните мисли в небитието. Тук американците са прави, като осигуряват боксова круша в офиса. А ние можем да си купим и една за вкъщи. Тичане на място за пет минути или други подобни гимнастически упражнения също ще свършат работа.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време