Семейство

Протест в София срещу проектозакона за детето

27.09.2012г. / 16 46ч.
Аз жената
Снимка: Надежда Мартинова

Снимка: Надежда Мартинова

С протеста на 29 септември 2012 Гражданска инициатива на родителите – София ще изрази несъгласието си с политиките за децата и семейството на едно правителство, което заявява, че ПЗД (Проект на Закон за детето) отразява изцяло Конвенцията на ООН за правата на детето, а също и че този проект е написан за всички деца, въпреки че са налице явни разминавания с тези заявления!

Ако в проектозакона няма мисъл или идея за всички деца и за семействата им, да се твърди, че преимуществата му са, че той обхваща всички деца, е равнозначно на твърдението, че той отразява изцяло Конвенцията на ООН за правата на детето!!!

Посланията ни въпреки всичко надделяват над цялата тази демагогия, на която сме свидетели, защото ако това бяха наистина ключови мерки на реформата, а не ключови мерки на задълбочаване на неработещите политики, за сметка на които ще се облагодетелстват много държавни структури, може би нямаше да има толкова много активни граждански позиции срещу този проектозакон, смятат от Гражданска инициатива на родителите – София.

Опитът на други държави, в които такива законови политики действат, сочи, че те създават хаос, злоупотреби и насилствено вмешателство в семейството от страна на институциите, чиито основни оценки у нас са както следва:

  • „Среден 3“ за спазването на общите принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето;
  • „Среден 3-“ за образованието в държавните училища;
  • „Среден 3+“ за пренебрегване и злоупотреба с деца.

В конституцията на Република България чл. 47. ал. 1 е записано, че „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата“. Така че, освен че ПЗД противоречи на Конвенцията на ООН за правата на детето и на редица други международни спогодби, подписани от България, той противоречи и на нашата родна българска Конституция!

Гражданска инициатива на родителите – София призовава всички родители и граждани от София да излязат на събитието на 29 септември 2012 (събота), което ще се състои пред НДК от 18 ч.!

Протестът ще бъде подкрепен от група „Хоризонт“ с техните много позитивни, енергични и съдържателни песни, а също и от други известни изпълнители! Протестът ще е под наслов: „Запромяна в настоящото детско и семейно законодателство и „Противкозметичните промени в проектозакона за детето. Протест ще има и в други градове.

 

Прочетете още:

Коментирай