Майчинство

Детето – добро вкъщи и хулиган в училище

08.10.2012г. / 02 10ч.
Снежана Проданова
Детето – добро вкъщи и хулиган в училище

На училище пращате възпитано, добро, учтиво дете, а след няколко седмици учителите започват да ви звънят с оплаквания. Как е възможно?

Първото, което човек си помисля в подобен случай е, че е станала някаква грешка. Все пак този малък човек е бил пред погледа ви денонощно през последните поне 7 години и няма причина да се притеснявате за поведението му. Това е така, но много често, когато децата са били твърде ограничавани у дома, свободата на училищната среда отключва различно поведение. Сред връстниците си, които често не са особено добра компания, е лесно да научи нови думи и изрази и да копира действия.

Явно е дошъл моментът да се проведе по-сериозен разговор по темата, да се изслуша версията на детето, да се разберат причините за случилото се, да се потърси начин за разрешаването на проблема и предотвратяването на по-нататъшни подобни истории.

Някои родители ще изберат да поставят детето в неудобна ситуация – разговор с него и пред учителя. Не прибягвайте до този конфузен момент, ако преди това не сте опитали разговор вкъщи. Консултация с училищния психолог също ще ви бъде много полезна.

Понякога е хубаво ученикът да опознае учителя в извънкласна среда. Не непременно извън училище, а по-скоро не в час, когато липсва страха от изпитване. Така ще се опознаят като хора, ще си създадат по-реална представа един за друг и уважението помежду им ще нарасне.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай