Снимка: Photl
Храненето по време на бременността, а и преди нея, е от съществено значение за развитието на здраво бебе. Разнообразната, питателна и богата на хранителни вещества храна е задължителна. Магнезият е една от тези супер важни съставки, която в никакъв случай не бива да липсва във вашата диета.
Ето кои са най-богатите на магнезий храни, подходящи за бременни!
Артишок
Бременните и кърмещи майки трябва да си набавят по около 360-400 мг магнезий на ден в зависимост от възрастта. За сведение един артишок съдържа средно около 90 мг магнезий или ¼ от необходимото дневно количество.
Боб
Той е изпълнен с фибри, желязо, сложни въглехидрати и магнезий. Най-разпространените сортове боб съдържат около 120 мг магнезий за една чаша.
Броколи
Броколите също са много полезен източник на хранителни вещества. В една чаша се съдържат 37 мг магнезий. Те са считани за суперхрана, затова е задължително да бъдат включени в диетата ви по време на бременността, пък и след това. Освен това са много богат източник на фолиева киселина и фибри, бета-каротин, калций, витамин К – изобщо, броколите не са за подценяване!
Банани
Любими на всички, бананите са много вкусни, засищащи, сладки и полезни! Съдържат магнезий, витамин В6, много фибри, калий, витамин С. Можете да ги консумирате сурови, запечени, в комбинация с кисело мляко или в шейк!
Спанак
Той е чудесен източник на фолиева киселина, желязо, толкова много фибри и магнезий! В него се съдържат приблизително 157 мг за една чаша – истински първенец!
Ориз
Оризът е прекрасен източник на магнезий, а и е подходяща хипоалергенна храна, защото не съдържа глутен. В една чаша варен кафяв ориз се съдържа средно 85 мг магнезий.
Меласа
За вегетарианките бъдещи майки меласата е любимо средство за подслаждане – страхотен заместител на захарта! Тя съдържа около 47 мг магнезий в една супена лъжица, освен това е добър източник и на желязо.
Тиквени семки
Те са богати на фибри, цинк, фосфор, витамин К, протеини и магнезий. Изключително полезни, тиквените семки не бива да бъдат пропускани от нито една бременна жена! Могат да бъдат добавяни към салати, сладкиши, сосове. А и ги има целогодишно по магазините!
Бамя
Бамята е звездата на латиноамериканската кухня. Изключително обичана на този континент и широко залегнала в ястията на горещите южноамериканци. Богата е на магнезий, разбира се, желязо, протеини, фосфор, цинк, витамин С, фолиева киселина, калций! Изненадващият й вкус и аромат са чудесна добавка към месните ви ястия!