Снимка: thinkstock
По време на бременност жената трябва да има изграден здравословен хранителен режим, който да включва полезни храни и напитки, богати на важни витамини и минерали. Въпрос, който винаги е пораждал спорове е това дали бременната може да консумира алкохол.
Според специалисти приемът на алкохол (особено честият) крие риск от появата на фетален алкохолен синдром.
Когато бременната приема алкохол, той преминава през плацентата и достига до бебето. За разлика от черния дроб на възрастните, този на развиващото се бебе не може ефективно да елиминира токсините, тъй като органите на плода са все още в своята формираща се фаза.
Всичко това се отразява неблагоприятно върху неговия растеж и развитие и води до фетален алкохолен синдром. Какви са рисковете, които крие този синдром? Едни от най-честите са преждевременно раждане, раждане на мъртво дете, спонтанен аборт.
Какви са другите рискове, на които е изложен плодът след раждането и в по-късен етап от живота?
Как да намалите риска от развитието на феталния алкохолен синдром? При бременните, които не консумират алкохол такъв риск не съществува.
За останалите, които пият често или имат проблем с алкохола е добре да се консултират със специалист преди забременяването или още в първите седмици след зачеването.