Снимка: istock
Правилното хранене и консумацията на най-вече здравословна храна е от съществено значение за бременните жени и най-вече за развиващия се плод. През първите три месеца от бременността бебето се развива много интензивно, а началното развитие е от съществено значение за избягване на някои вродени дефекти.
За да се подобри здравословното развитие на плода през първия триместър, бременната жена е добре да наблегне на някои важни за този период храни.
4 ползи от консумацията на яйца по време на бременност
Спанак
Спанакът съдържа големи количества фолиева киселина, което е от решаващо значение за намаляване риска от вродени дефекти на невралната тръба.
Леща
Лещата е богата на растителни протеини, които в първите три месеца от развитието на бебето помагат тъканите на мускулите му да се развият правилно.
Цитрусови плодове
Цитрусите са богати не само на витамини, но и на фолиева киселина. Сред тях първенец е грейпфрутът.
Ядки
Бременните жени се нуждаят от допълнителни 60 г протеини на ден, които могат да дойдат от полезните ядки.
Извара
Изварата съдържа добри количества калций и протеини, които изграждат костите и мускулите.
Аспержи
Аспержите са сред храните, доставящи витамин D. Те не са особено много, затова са важни.
Яйца
Яйцата са друг много по-богат източник на витамин D сред хранителните продукти. В тях се съдържа още и калций, който в комбинация с витамин D изгражда здрави и плътни кости.
Броколи
Броколите имат изненадващо високо за растителна храна съдържание на желязо. То е жизненонеобходимо през първите три месеца от развитието на бебето, тъй като спомага за образуването на червени кръвни клетки.
Фасул, боб
Фасулът е прекрасен източник на растителни протеини и бавно разградими въглехидрати, които не предизвикват покачване на кръвната захар и инсулина.
Кисело мляко
Киселото мляко е прекрасен източник на витамин D и калций и е много вкусно. В допълнение намалява сутрешното гадене.
Пилешко
Пилешкото месо е доставчик на желязо, важно за кислорода в кръвта на майката и бебето. Чистото пилешко месо е бедно на мазнини и богато на ценни протеини.