10-те най-важни суперхрани за бременни

Защо е важно да ги включвате в ежедневното си хранене през бременността

24.08.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Сладките картофи са много богати на бета-каротин и витамини от група В.Снимка: istock

Сладките картофи са много богати на бета-каротин и витамини от група В.Снимка: istock

Бременността е период от живота на една жена, в който тялото ѝ отглежда нов живот. Този нов живот се нуждае от пълноценни и качествени хранителни вещества, за да се развие нормално и здравословно. Ето защо храненето е от изключително значение по време на бременността. Има някои суперхрани, които е важно да включвате в менюто си всеки ден, докато сте бременна, за да може плодът да се развие максимално добре и в условията на всички необходими макро- и микроелементи.

Кои са 10-те най-важни суперхрани по време на бременността?

1. Риба.

Рибата е един от най-полезните източници на протеини и мазнини. Друг важен елемент, който тя съдържа и който е важен за бременните жени, е желязото. Хапвайте риба 2-3 пъти в седмицата, за да си набавите и ценните омега-3 мастни киселини. Важно е да се внимава с вида риба, която консумирате, защото някои видове риби съдържат и живак. Сьомгата, пъстървата и прясната риба тон са подходящи за консумация.

2. Сушени плодове.

Сушените плодове съдържат концентрирани количества желязо, фибри, витамин С и други ценни минерали, важни по време на бременността. Не ги пропускайте в храненето си.

3. Пълнозърнест хляб.

Пълнозърнестият хляб е много богат на фибри, протеини, минерали. В малки количества той може да се консумира, без да нарушава диетата ви. Пълнозърнестите култури са ценен източник на калций, витамини от група В, които са много важни за развитието на плода, желязо и фолиева киселина.

Свързани статии

4. Кафяв ориз.

Избягвайте белия ориз и наблягайте на кафявия. Той е пълнозърнест и съдържа всички елементи, които в белия са рафинирани и премахнати. Кафявият ориз е източник на полезни фибри, витамини от група В, желязо. Освен това носи много енергия, която ви е нужна по време на бременността.

5. Млечни продукти.

Млечните продукти доставят на организма и плода протеини, калций и витамин D, които са важни за развитието на бебето. Важно е с тях да не се прекалява, но да не се изключват от храненето.

6. Зеленолистни зеленчуци.

Тъмнозелените листни зеленчуци са едни от най-добрите източници на желязо. Те са богати на фибри, витамин С, фолиева киселина, калций, магнезий, алфа-липоева киселина и зеаксантин. Всички те са много важни за развитието на плода.

7. Бобови култури.

Бобовите са едни от най-добрите източници на растителни протеини и сложни въглехидрати. Те забавят повишаването на кръвната захар след консумация, което допринася за стабилното поддържане на глюкозата в кръвта. Това е от особено значение за превенцията на гестационен диабет.

Свързани статии

8. Червено месо.

Червеното месо в малки количества 2-3 пъти седмично е важен източник на желязо. Този елемент често се оказва в недостиг по време на бременността и затова е добре да се набавя чрез храната. Червеното месо е най-богатият източник на ценния минерал.

Свързани статии

9. Плодове.

Плодовете са незаменима част от храненето, защото съдържат витамини, минерали и фибри. Те трябва да присъстват в менюто през цялата бременност и то в цялото си многообразие, за да си набавяте цялата палитра от вещества, нужни за плода.

10. Сладки картофи.

Сладките картофи са много богати на бета-каротин и витамини от група В. Те са с по-нисък гликемичен индекс от обикновените картофи, което помага за контрола на кръвната захар.

Свързани статии

Коментирай