3 рецепти за здравословни вечери по време на бременност

Заложете на балансираното меню

11.07.2023г. / 13 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В най-специалния период от живота на всяка жена, храненето и отношението към здравето е по-важно от всякога. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за питателна вечеря, които са полезни за вас и вашето бебе. Ето ги и тях:

Гриловано пилешко с кафяв ориз и карфиол

Необходими продукти:

  • 300 г обезкостени пилешки бутчета (без кожа);
  • 2 ч. л. зехтин;
  • ¼ ч. л. смляна канела;
  • сол;
  • 1 ½ ч. ч. сварен кафяв ориз;
  • 1 ч. ч. запечен карфиол (или грилован);
  • 2/3 ч. ч. печени зелени чушки;
  • 2/3 ч. ч. печени червени чушки;
  • ¼ ч. ч. пилешки, зеленчуков или костен бульон;
  • 2 с. л. лимонов сок;
  • ¼ ч. ч. пресни листа от мента;
  • 1 с. л. препечени кедрови ядки.
Свързани статии

Загрейте средно голям съд или грил тиган на котлона. Намажете пилешкото месо със зехтина, като използвате силиконова четка. Поръсете с канела и малко сол. Печете от едната страна и после обърнете и от другата. Гответе пилешкото около 10 минути, докато придобие кафеникав загар. Междувременно в друг съд смесете ориза, карфиола, зелената и червената чушка и бульона. Добавете лимоновия сок и щипка сол. След около 8 минути махнете от котлона. Сервирайте като първо сложите зеленчуците, а отгоре пилешкото месо. Поръсете с прясна мента, кедрови ядки и по желание – няколко резена лимон.

Дадените количества са за две порции. Една порция съдържа около 540 калории, 26 г мазнини, 45 г въглехидрати, 34 г протеин.

Яхния с пуешко, нахут и спанак

Ще ви трябват:

  • 425 г нахут от консерва;
  • 1 с. л. зехтин;
  • 350 г смляно пуешко месо;
  • ½ ч. л. сух риган;
  • ½ ч. л. семена от копър;
  • ½ ч. л. червен пипер;
  • 1 глава лук (нарязан);
  • 2 средно големи моркова (нарязани на кубчета);
  • 2 скилидки чесън;
  • 3 с. л. доматено пюре;
  • 1 л пилешки бульон;
  • ¼ ч. л. черен пипер;
  • сол;
  • 150 г спанак;
  • ¼ ч. ч. настърган пармезан.

Пасирайте нахута с преса за картофи или вилица. Отделете го настрани. В голяма тенджера загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете пуешкото месо, ригана, семената от копър и червения пипер. Гответе с дървена лъжица, раздробявайки месото, докато придобие кафеникав цвят (около 2-3 минути). Добавете лука, чесъна и и морковите и гответе до омекване на продуктите (за около 3-4 минути). Сложете доматеното пюре. В тенджерата добавете бульона, пасирания нахут, черния пипер и сол на вкус. Сложете капак и оставете да къкри. Гответе докато зеленчуците омекнат и вкусовете се смесят. Добавете спанака, увеличете температурата и гответе 1-2 минути. Разпределете в купички. По желание гарнирайте с по 1 с. л. пармезан.

Дадените количества са за 4 порции. Една порция съдържа около 400 калории, 13 г мазнини, 41 г въглехидрати, 32 г протеин.

Салата Коб с пилешко

Необходими продукти:

  • 2 чаши нарязана маруля;
  • 2 с. л. готов дресинг за салати (по избор);
  • ¼ ч. ч. нарязан домат;
  • ¼ ч. ч. нарязана краставица;
  • ¼ ч. ч. нарязани гъби;
  • 100 г печени или гриловани пилешки гърди;
  • 1 твърдо сварено яйце;
  • ¼ ч. ч. бял боб от консерва

Накъсайте марулята с ръце, а месото нарежете на ленти. Нарежете останалите продукти, добавете соса и разбъркайте добре.

Продуктите са за една порция, която съдържа около 410 калории, 22 г мазнини, 17 г въглехидрати, 35 г протеин.

Коментирай