Плодове с особено полезно действие при бременност

Кои са най-полезните плодове за бременни

29.08.2023г. / 10 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете са една от най-здравословните храни, които можете да изберете за вашата диета. Те са източник на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, флавоноиди и още много други незаменими вещества. Целият този коктейл от елементи е от огромна важност за здравето. 

Знаете ли, че... метаболизмът се ускорява по време на бременност?

Ето защо плодовете са особено ценни по време на бременността. Те дават богато разнообразие от необходимите вещества за развитието на плода. Важни са и за здравето на майката. 

Но сред всички плодове се открояват някои с особено добро влияе върху здравето по време на бременност. 

Кои са най-полезните плодове за бременни?

Плодовете, които са отличен избор по време на бременността са кайсии, грозде, грейпфрут, боровинки, малини, пъпеш, диня, череши, киви, круши, ягоди, мандарини, ананас, манго. 

Защо тези плодове са така полезни?

Изброените плодове са особено богат източник на антиоксиданти и витамин С. Горските плодове са сред първенците по наличие на тези елементи. Кивито също е един от най-добрите доставчици на витамин С – мощен антиоксидант, контролиращ правилното делене на клетките, което е много важно по време на бременност. 

Храни и напитки, опасни за бременни



В тези плодове се съдържа бета-каротин, особено в оранжевите. Той също е мощен антиоксидант, който е важен за имунната система, правилното развитие на клетките на нервната система, зрението, епителната тъкан, съединителната тъкан. 

Свързани статии

Витамин С е много важен и заради свойството си да съдейства за синтеза и усвояването на колаген. Този протеин е важен не само за превенцията на бръчки и преждевременно състаряване на тъканите. Колагенът играе съществена роля в образуването на тъканите и правилното делене на клетките. 

Ползи от червеното цвекло по време на бременност

В тези плодове се съдържа и голямо количество калий. Той е важен за контролирането на кръвното налягане на майката, а това намалява риска от прееклампсия

Фибрите в тези плодове са в особено голямо изобилие. Те контролират кръвната захар, теглото, ускоряват метаболизма, дават много енергия, прочистват от токсини, намаляват холестерола, подобряват храносмилането и усвояването на веществата. 

Снимка: istock

Коментирай