Полезни съвети против крампи през бременността

Как да намалите схващанията на мускулите

03.07.2024г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Крампите са често срещани при бременност. Снимка: istock

Крампите са често срещани при бременност. Снимка: istock

Бременността е белязана от бурни промени в тялото на жената, към които понякога е истинско предизвикателство да успеете да се адаптирате. Крампите в мускулите са едно от тези болезнени и внезапни предизвикателства, които могат да ви изненадат, връхлитайки със страшна сила. 

За да избегнете крампите по време на бременност или поне да намалите честотата и интензитета им, вижда някои полезни съвети, които ще ви помогнат в тези случаи. 

Храни, богати на минерали 

Минералите са много важни за превенция на крампи. Те помагат за нормалното провеждане на нервни импулси от мозъка до мускулите. Когато има недостиг на магнезий, калий, натрий, калций или някой друг важен електролит, вероятността да страдате от крампи е по-голяма. Затова наблегнете на храни, които ги съдържат.

Сред тях са ядките, зеленчуците, сиренето, боб, леща, грах, сушени плодове, банани, булгур, киноа, ечемик, овес, авокадо. 

Леки упражнения 

По време на бременността е добре да не спирате да се движите, стига състоянието ви да го позволява. Ако можете да правите упражнения, правете ги, но без да се претоварвате. Редовното движение не само ще ограничи болезнените крампи, но и ще ви помогне да сте по-тонизирани, енергични и да се предпазите от наднормено тегло, сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, гестационен диабет по време на бременност. 

Топла вана или душ 

Един от мъдрите начини да намалите крампите през бременността е да си правите релаксиращи за мускулите и нервната система топли бани. Не прекалявайте с горещата вода. Препоръчително е да е топла, но не прекалено. 

Свързани статии

Леки масажи 

Масажирането на мускулите подпомага преноса на важни минерали и хранителни вещества, успокоява напрежението и помага за намаляване на крампите. В допълнение можете да използвате и етерични масла с успокояващ и релаксиращ ефект. Такива са маслото от лавандула, чаено дърво, кипарис, ванилия, масло от гроздови семки. 

Билки против крампи 

Едни от най-добрите билки против крампи, от които можете да си направите отвара или чай, са лавандула, кипарис, хвойна, джинджифил, майорана, мента. С тяхна помощ можете да ограничите появата на крампи и да намалите силата, с която връхлитат мускулите ви през бременността. 

Свързани статии

Коментирай