Най-полезните храни през първия триместър

Здравословно хранене за бебето и майката през първия етап на бременността

19.07.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Плодовете са много полезни по време на бременност. Снимка: istock

Плодовете са много полезни по време на бременност. Снимка: istock

Всеки етап от бременността е важен за развитието на бебето, както и за здравословното състояние на майката. Първият триместър е много важен период, тъй като това е и самото начало на крехкото развитие на бебето. В този етап бременната жена трябва да набляга на някои храни с особена важност за развитието на бебето, както и за нейното добро здравословно състояние. Кои са най-полезните храни през първия триместър от бременността?

Бобови 

Лещата, бобът, грахът, нахутът са все примери за бобови култури, които са особено ценни през първия триместър. Те са богат източник на растителни протеини, сложни въглехидрати и фибри, подобряващи развитието на нервната система и мускулите на бебето.

Яйца 

Яйцата са носител на протеини, мазнини, холин, минерали, витамин D и калций, които са изключително важни за развитието на костите и кръвоносната система на бебето. Витамин D се усвоява при наличието на калций и именно заради това яйцата са прекрасен пример, съвместяващ тези две ценни вещества.

Спанак 

Спанакът съдържа много желязо и фолиева киселина, които са от първостепенно значение за превенцията на анемия, както и за правилното развитие на невралната тръба на бебето.

Ядки 

Ядките са много полезни и важни през първия триместър заради богатото наличие на полезни мазнини, протеини и фибри в състава си. Те са и богат източник на минерали, сред които магнезий – ценен за превенцията на крампи в мускулите, така характерни през бременността.

Свързани статии

Извара 

Изварата е много полезна през първите месеци от бременността, защото е по-бедна на мазнини от сиренето и кашкавала, но същевременно дава изобилие от протеини и витамин D. Тя е източник и на калций, което е много важно за мускулите, костите, кръвоносните съдове, деленето на епителните клетки.

Цитруси 

Цитрусите са превъзходен източник на витамин С, който е важен за деленето на клетките и намаляването на възпаленията. Като мощен антиоксидант той играе съществена роля за потискане влиянието на свободните радикали в тялото, позволявайки на клетките на плода да се делят нормално и в по-нисък риск. Много цитруси съдържат и фолиева киселина.

Кисело мляко 

Киселото мляко е още един чудесен пример за богат източник на калций и витамин D. Като допълнение към тях киселото мляко има свойството и да потиска сутрешното гадене през първия триместър.

Свързани статии

Коментирай