Кои са храните за бременни, които са полезни за всеки триместър? Снимка: istock
Бременността изисква фокус на бременната жена върху храненето. Здравословното хранене и наблягането на полезни храни във всеки триместър е от първостепенна важност за развитието на бебето. За всеки триместър има подходящи храни, но има и такива, които са общовалидно полезни във всеки период от бременността. Тези храни могат да се хапват във всеки от трите триместъра, като помагат за обогатяването на приема на хранителни вещества, микро- и макроелементи, важни за плода и здравето на майката.
Всички зелени храни, които ви хрумнат, са подходящи през цялата бременност. Можете да ги консумирате във всеки триместър. Сред тях са спанак, зеле, броколи, карфиол, рукола, марули, къдраво зеле (кейл). Всички те са изключителен източник на фолиева киселина и магнезий, витамин С, желязо, калций и фибри. Тези хранителни вещества и микроелементи са необходими за организма на майката и бебето през целия период на бременността.
Бобовите култури са подходяща храна във всеки триместър, защото съдържат много фибри, сложни въглехидрати, протеини и минерали. Бобовите са естествен източник на фолати, които са много важни за развитието на плода и предотвратяването на вродени дефекти.
Сьомгата е полезен източник на омега-3 мастни киселини и протеини. Тази риба е храна, която може да се хапва през всеки триместър, защото дава необходимите количества полезни мазнини и добавя протеин към общия ви прием. Те са важни и ценни за развитието на бебето, деленето на клетките и развитието на тъканите.
Горските плодове са по-бедни на захари от останалите плодове, което е важно през бременността, тъй като допринася за превенцията на гестационен диабет. Горските плодове са наситени с антиоксиданти, които са важни през всеки период от бременността, защото намаляват възпалението, потискат влиянието на свободните радикали, подпомагат нормалното делене на клетките в тъканите.
Можете да похапвате броколи във всеки триместър от бременността, защото те са ценен източник на калций и фолати. Съдържат още антиоксидантът витамин С, който е особено важен по време на бременността, тъй като съдейства за усвояването на желязото от храната.
Постните бели меса без тлъстини са полезни за бременни жени и са подходящи във всеки триместър. Пилешко филе, заешко, пуешко са все примери за постни меса, които са добър източник на протеини и желязо във всеки триместър.
Яйцата са много наситени с витамин В12 и витамин D, което подпомага развитието на нервната система на бебето, спомага за контрол на теглото на майката и плода, и е важно за здравето на сърдечносъдовата система. Яйцата са чудесен източник на протеини и полезни мазнини, холин, минералите калций, фосфор, витамин С, витамин В6, магнезий, калий, натрий.