Коремни спазми в начална бременност – нормално ли е

И кога да се обърнете към лекар

25.09.2024г. / 16 29ч.
Илияна Николова
Кога коремните спазми са нормални в начална бременност? Снимка: istock

Кога коремните спазми са нормални в начална бременност? Снимка: istock

Бременността е бурен период на промени, които могат да са изненадващи и да ви уплашат. Ако се появят спазми в коремната област в началните етапи на бременността, това може да ви стресне. Коремните спазми в ранна бременност не са нещо необичайно, колкото и стряскащо да изглежда. Те могат да се появят през първия триместър, като могат да продължат и след това.

Кога коремните спазми са нормални в начална бременност?

Коремните спазми и крампи в ранните етапи на бременността не са рядкост. Наблюдават се поради различни причини, сред които най-често са хормоналните промени в организма на майката. Другата най-честа причина за появата на коремни спазми в начална бременност е имплементирането на яйцеклетката в маточната стена и постепенното нарастване на тъканите наоколо. Тези процеси са нормални и стига интензитетът на спазмите да не е прекалено висок, тези коремни неразположения се считат за нормални.

Свързани статии

Винаги е добре да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че всичко със здравето и бременността ви е наред. С помощта на редовни консултации с лекар във всеки етап на бременността ще изключите възможни потенциални нередности в развитието на плода.

Освен коремните спазми в ранните етапи на бременността може да се появи и леко кръвотечение, което при много жени се счита също за нормален феномен. Най-честата причина е имплементирането на яйцеклетката в маточната стена, което може да причини дискомфорт и леко кървене, подобно на зацапване. Възможно е да се появи и подуване в корема, тежест, газове.

Коремните спазми в ранна бременност представляват съкращения на мускулните влакна в коремната област с различен интензитет. Те могат да са придружени и с болка, като причиняват неудобство и дори повишен стрес. Ако интензитетът на спазмите е по-осезаем е вероятно да се появят и киселини в хранопровода.

Как можете да облекчите коремните спазми в ранните етапи на бременността? 

Един добър начин да потиснете спазмите е топлият компрес. Можете да се снабдите с електрическа възглавница, която да прилагате върху корема за успокояване на спазмите. Тя спомага и за потискане на болката.

Леките упражнения, ходенето, плуването са също така ефективен начин да намалите коремните спазми. Движението допринася и за намаляване на крампите в крайниците, така характерни по време на бременност.

Свързани статии

Топлата вана е друга подходяща възможност за намаляване на коремни спазми през ранните етапи на бременността. Топлата вода има успокояващ и релаксиращ ефект за мускулатурата и нервната система.

Можете да наблегнете на храни, които са с високо съдържание на магнезий и антиоксиданти, имащи противовъзпалителен ефект. Магнезият е минерал, който отговаря за контрола на процесите в нервната система, мускулите и тъканите. Той се губи лесно в организма, затова е добре ежедневно да се набавя чрез храната. Магнезий се съдържа в ядките, бобовите, тъмнозелените листни зеленчуци, яйцата.

Кога е добре да се консултирате с лекар?

Консултацията с лекар не трябва да се отлага, ако коремните спазми са силни, интензивни, не спират след 5 до 10 минути и ви причиняват по-силна болка. В такива случаи е важно незабавно да се допитате до лекарско мнение, за да се изключат потенциално опасни състояния по време на бременността.

Внимание! Статията има само информативен характер. При поява на симптоми се консултирайте с лекар специалист.

Свързани статии

Коментирай