Здравословно хранене за бързо зачеване

Как да се храните, ако искате да забременеете

27.10.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Здравословно хранене за бързо зачеване. Снимка: istock

Здравословно хранене за бързо зачеване. Снимка: istock

Ако искате да забременеете, едно от първите неща, които трябва да направите, е да промените храненето си. Здравословното хранене и включването само на полезни храни за бързо зачеване ще ви помогне да подготвите тялото си за предстоящите промени. Здравословното хранене е важно и за по-бързото постигане на резултат в зачеването, както и за по-нататъшното потенциално развитие на вашето бебе. Включването на полезни храни, богати на хранителни вещества, ценни за здравето на майката и бебето е от ключово значение за бързо зачеване и здравословно протичаща бременност.

Кои са методите на здравословно хранене за бързо зачеване?

Повече плодове и зеленчуци в диетата 

Ако искате да забременеете бързо и здравословно е важно да включите повече пресни плодове и зеленчуци в храненето си. Те са възможно най-добрият източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, от които тялото ви се нуждае. Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците са ключови в борбата със свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес в клетките, възпаления, блокаж в нормалните функции и създават условия за хронични и дегенеративни заболявания. Натрупването на свободни радикали пречи и на естествените механизми на забременяване. Ето защо ако консумирате повече плодове и зеленчуци, влиянието на свободните радикали ще намалее.

Свързани статии

Повече протеини 

Включете и повече протеини в храненето си. Не ги избягвайте и в никакъв случай не ги елиминирайте от диетата. Стига да няма здравословна причина да не можете да ги консумирате, включвайте редовно протеини във всяка порция през деня. Протеините имат много съществено значение за синтеза и регенерацията на всяка клетка в тялото. Допринасят за нормалната функция на имунната система, мускулите, нервната система, кожата, косата, ноктите, сърдечносъдовата система, метаболизма. Изобщо всичко в нашето тяло зависи от качествения прием на протеини чрез храната. Избирайте качествени протеини, идващи от постни меса, риби, яйца, бобови култури, ядки, пълнозърнести храни.

Свързани статии

Наблегнете на омега-3

Омега-3 мастните киселини се намират предимно в мазните риби, ядките, авокадото, морските дарове, кокосовото масло. Включете тези храни в диетата си, защото това е здравословен начин да подобрите шансовете за бързо зачеване. Омега-3 са ценни за сърдечносъдовата система, имунната, нервната системи. Омега-3 отговарят и за трансформацията на хормоните в активните им форми, което улеснява зачеването.

Избягвайте тестени, преработени и сладки храни 

Високовъглехидратните храни, каквито са тестените и сладките продукти, причиняват възпаления в тъканите и клетките. Тлеещите възпаления могат да са причина за хронични заболявания, но и за трудности в зачеването. Преработените храни съдържат различни форми на нездравословни мазнини, оцветители, подобрители и други вещества, които само влошават общото здравословно състояние, повлияват зле на теглото и могат да са в основата на репродуктивни трудности.

Свързани статии

Коментирай