Елитарната и достъпната мода

21.11.2006г. / 09 54ч.
Аз жената
Елитарната и достъпната мода

Приликата между елитарната и достъпната мода е в способността ни много бързо да възприемаме промените, които биха ни направили по-съвършени в очите на другите. Това е затворен кръг или по-точно спирала, която се подчинява на определени правила, но винаги зависи изцяло от устройството на човешкото тяло, социален статус, религия, етика, нравствени норми на поведение... изобщо от всичко, което ни заобикаля. Модата независимо дали е елитарна или достъпна е функция на цивилизацията, дори на глобализацията.
Елитарната мода задава само насоките и тенденциите, но тя е имагинерна като материя. Превъплъщаването на тези насоки се осъществява при достъпната мода. Комплексът от модерни тенденции в кройките, в тъканите, в цветовете, в самия изглед дори на една дреха води до нейното качество, а оттам и до нейната по-висока цена. Едно нещо е модно защото е качествено, освен като идея и като начин на изработка, и като стил, и като материя.
Днес всичко става много бързо, дори светкавично, така е и с модата. Сравнително еднаквите условия за живот в нормалния свят, предполагат приближаването на елитарната до достъпната мода и наличието на пряка зависимост между двете. От тук нататък всичко е въпрос на пари и всеки се съобразява с тях, дори и модата. Ако водещите дизайнери са наложили водещите модни тенденции за сезона да са издържани в пастелни тонове, то всички се втурват да изваждат на пазара подобни. Дали една дреха ще е скъпа или евтина зависи от марката, къде се продава и на кого се продава, но задължително тоновете ще са бели, кафяви, сиви... И именно защото са такива те ще струват повече от ярките, които по някаква случайност са изостанали по щандовете.
В съвременната модна индустрия тенденциите изпреварват самото производство с минимум 6 месеца, ако не и даже с година. В момента вече се знае какво ще е модно лятото, което идва догодина, че даже и другата зима. Модата, а с нея и самото производство изпреварва настоящето. Никой не може да си позволи лукса да работи за настоящия сезон, а и не е правилно. Всеки търговец се е заредил със стока вече и не се интересува, тепърва, дали някои би му предложил нещо. Но независимо дали модата е на елитарно или на масово – достъпно ниво тя е една, подчинява се на едни и същи тенденции и закони, като се стреми да обхване максимален брой клиенти и максимален обем от пазара.
Ние като потребители не можем да избягаме от нея, можем само да изберем дали да робуваме на модата или да я използваме, така че нашите прелести да блеснат в целия си блясък.

 

 

Коментирай