6 модни съвета, ако сте 50+

Не позволявайте на възрастта да пречи на стила ви

27.09.2024г. / 14 42ч.
Мария Василева
6 модни съвета, ако сте 50+. Снимка: istock

6 модни съвета, ако сте 50+. Снимка: istock

За много дами възрастта, започваща с цифрата „5“ е нещо доста страшно. Други пък твърдят, че именно това е най-добрият период от живота им. Каквото и да мислите, никога не позволявайте на годините да диктуват вашето настроение и моден усет.

Кои са задължителните елементи от облеклото ви, ако сте 50+? 

Черно сако 

Черен блейзър от смесена материя вълна/ликра е една от най-универсалните дрехи, които ще притежавате (можете да обмислите и вариант в тъмносиньо).

Носете го с дънки, поли, рокли, панталони. Тази дреха ще „повдигне“ излъчването ви и на практика можете да я съчетавате с всичко. Уверете се, че сакото пасва точно на раменете ви, може да се закопчава отпред (дори ако никога не го носите закопчано), а ръкавите трябва да са малко под китката ви. Ако пък имате проблеми с размера, занесете го на шивача (вашият нов най-добър приятел), за да ви пасне напълно.

Съвет: носете потници, черни или бели тениски и блузи с бежов цвят отдолу. 

Свързани статии

Пуловери 

Те са целогодишен моден аксесоар и са най-добрият начин да прикриете ръцете, които по принцип са зони, които са по-малко тонизирани. Потърсете дълги и три-четвърти ръкави, които прилягат около или над ханша. По-дългите пуловери изглеждат страхотно с дънки или панталони с прави крачоли, но не и с поли.

Най-универсалните пуловери са добре прилепнали, но не прекалено тесни и падащи около бедрата. Потърсете не обемисти варианти от смеси от кашмир и памук. Трябва да можете да ги носите през цялата година, дори под готиния си черен блейзър или с новите си дънки.

Съвет: обърнете внимание и на жилетки с копчета, които да носите вместо блейзър.

Вземете размер или два по-малък от обичайното. Жилетките трябва да са плътно прилепнали и никога не ги носете затворени: целта на пуловерите и жилетките е да покрият ръцете ви и да добавят щрих цвят към вашето облекло.

Свързани статии

Съсредоточете се върху тъканите

Много жени ще изпитат хормонални промени след 50, така че ключът е да запазите хладнокръвие. Вярвам, че фокусът трябва да бъде върху материи, които ще ви карат да изпитвате прохлада“, казва модният стилист Шаронда Грандбъри.

Страхотните опции за тъкани включват памук, шамбре, деним и кашмир. Не се страхувайте от цвета: „Телата ни може да се променят през това време, но това не означава, че трябва да носите изцяло черно. Изследвайте цвета и добавяйте ярки цветове винаги, когато можете: ярки маратонки или обувки, шапка или шал в бежово или цветен пуловер,“ това пък споделя стилистът Никол Вик.

Не се дръжте както „отива на вашата възраст“

Има един цитат, който гласи: „Нищо не остарява освен дрехите.“ Винаги помнете, че възрастта няма нищо общо със стила. Започнете с оформяне на вашия, като опитате няколко различни варианта на обличане. Ключът е да намерите правилните опции за вас и просто да се придържате към тях.

Свързани статии

Тъмни дънки с прави крачоли 

Пропуснете тесните дънки (нелицеприятни за повечето от нас) и вместо тях, изберете тези в тъмносиньо. Комбинирайте с равни мокасини или ниски токчета с квадратни връхчета (голяма есенна тенденция) или ги пъхнете във високи ботуши (дори над коляното) при по-хладно време. Съвет: правите дънки се съчетават перфектно с по-дълги сака или горнища с туники.

Черна пола тип молив

Носете такъв модел пола до коляното (или малко по-късо, ако комбинирате с черен чорапогащник). Уверете се, че моделът пола, който сте избрали има малко разтегливост и стои на място, но не е прекалено стегната. За да постигнете най-добрата визия, съчетайте с черни чорапогащници и боти. Избягвайте да носите такъв модел пола с равни обувки.

Вместо това съчетайте с обувки на платформа, на среден ток или висок ток (квадратни пръсти с блокови токчета от велур или набук са перфектни), високи ботуши (но не над коляното). Съвет: черният блейзър може да изглежда строго с тази пола; вместо това балансирайте външния вид с по-късо многоцветно сако с едноцветна тениска отдолу или със светла копринена блуза, пъхната в полата.

Свързани статии

Коментирай