5 съвета да изглеждаме елегантно с по-малко дрехи

Магията на минимализма

08.10.2024г. / 09 58ч.
Аз жената
5 съвета да изглеждаме елегантно с по-малко дрехи. Снимка: istock

5 съвета да изглеждаме елегантно с по-малко дрехи. Снимка: istock

На фона на изобилието, което предлага съвременният свят, концепцията за минимализма се явява мощен инструмент, чрез който бихте могли да промените не само начина си на живот, но и стила си. Свободата от консуматорската култура и навици, която е заложена като основна идея във философията на това движение, може да бъде приложена успешно и в света на модата.

В същността си минимализмът учи, че качеството е с приоритет пред количеството, но това не означава, че за да бъдете минималисти в модните си предпочитания, трябва да се откажете от стремежа си да бъдете елегантни и привлекателни. Напротив! Чрез малко, но добре съчетани аксесоари и дрехи можете да подчертаете индивидуалността си и дори да придадете на визията си по-елегантен завършек.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изразите себе си като моден минималист и да изглеждате елегантно с по-малко дрехи:

Фокусирайте се върху неутрални цветове

Ярките цветове не са за предпочитане, ако желаете да приложите минимализма в модните си избори. Най-подходящи са дрехите в неутрални тонове като бяло, бежово, сиво и черно, защото позволяват гъвкав избор при комбинацията им. Разнообразието от артикули в земни, пастелни и меки нюанси също може да допринесе за по-силна изразена естетическа нотка на стила ви.

Все пак можете да изберете няколко елемента от облеклото си, които да бъдат в по-ярки тонове, но те трябва да се допълват с палитрата ви от основните неутрални цветове. По този начин ще изразявате себе си и няма да изглеждате „скучни“ в очите на останалите.

Свързани статии

Качество пред количество

Инвестирането във висококачествени дрехи и обувки е универсален метод, който се прилага от модните минималисти и в повечето случаи е бюджетна практика. Важно е да избирате универсални и удобни артикули, които да са издръжливи и да се съчетават помежду си. По този начин ще удължите „живота“ на гардероба си и няма да тичате всяка седмица до мола.

Дънките например са основен елемент на всеки минималистичен гардероб.

Избирайте такива, които са с прав или тесен крачол и избягвайте тези с пищни детайли или украшения, защото съчетаването им ще бъде по-трудно.

Препоръчително е да се сдобиете с основни блузи, дънки и панталони, както и с връхни дрехи, които да се съчетават с повечето дрехи от гардероба ви. Така няма да прекарвате много време в чудене какво да облечете. Например изчистена и прилепнала черна рокля съчетана с правилните бижута би могла да бъде перфектна алтернатива, която ще ви накара да изглеждате елегантни за важен повод.

И запомнете: не е нужно да имате голям гардероб, а да притежавате удобни, универсални и взаимно съчетаващи се дрехи.

Свързани статии

Не прекалявайте с аксесоарите

За да се вживеете като моден минималист е добре да изберете няколко висококачествени аксесоара. Семплите бижута като часовник и обеци осезаемо могат да направят визията ви елегантна. Аксесоарите не трябва да доминират при избора ви на облекло. Те трябва да подчертават и да се допълват с останалите елементи от тоалета ви.

Затова се фокусирайте върху 2-3 аксесоара за постигането на стилен завършек.

Свързани статии

Дръжте гардероба си семпъл

Вече стана ясно, че гардеробът ви трябва да бъде мултифункционален. Освен този принцип някои минималисти предпочитат да държат само определен брой дрехи в него, за да го държат по-семпъл и подреден. Не е нужно обаче да се фокусирате върху конкретна бройка дрехи, които да запазите. Стремете се към простота.

Оставете само тези артикули, които носите ежедневно, а тези които носите само на важни събития или не употребявате от години, дарете или съхранявайте другаде. По този начин в гардероба ви ще бъдат само дрехите, от които в действителност се нуждаете и ще бъде в подреден и семпъл вид за по-дълго време.

Свързани статии

Не се страхувайте да повтаряте облеклото си

Всички сме чували за модните предпочитания на Стив Джобс и Марк Зукърбърг, които се обличат почти по един и същ начин всеки ден. Това не означава, че вие също трябва да правите това, ако искате да бъдете моден минималист.

Едно от предимствата на мултифункционалния гардероб е, че можете да носите някои дрехи всеки ден, но да ги съчетавате по различен начин. Това ще ви помогне да изградите собствен стил и едновременно с това да бъдете практични и елегантни.

Затова е добре да заложите на неутрални долнища – универсални дънки и черен панталон и горнища в 2 до 4 цвята, които да са различни по форма и кройка. Така ще имате свободата да правите различни комбинации и да изглеждате шикозно с по-малко дрехи и правилните аксесоари.

Автор: Каталина Трендафилова.

Свързани статии

Коментирай