Яке тип „парка“ – есенна необходимост. Защо трябва да имате такова?

Началото на есента е идеалното време да се подсигурим с връхна дреха

08.10.2024г. / 17 39ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Каква е разликата между парка и яке?

Каква е разликата между парка и яке?

Якето тип „парка“ е основна част от зимния гардероб на дамите поради ред предимства. То е практичен избор, който ще поддържа уюта и топлината на тялото през студените зимни дни. Не е нужно да ограничавате дейностите си на открито, само защото навън е студено. Парката ви позволява да излизате с увереност и да се чувствате добре, дори когато около вас „дърво и камък се пукат“.

Откъде произлиза якето тип „парка“?

Интересен е произходът на тази зимна дреха. „Парка“ буквално означава „животинска кожа“, която се е използвала като изолиращ външен слой. Първоначално хората са вземали кожата на тюлен или на северния елен карибу, за да направят парка. Кожата се е намазвала с рибено масло за водоустойчивост и непропускливост към вятър. Това е позволявало на хората да оцеляват при арктически температури. Впоследствие САЩ взема идеята и създава плътно прилепнало дълго яке с качулка за военни цели, след което го пуска в масово производство.

Каква е разликата между парка и яке?

И парката, и якето са зимни връхни дрехи, което може да е доста объркващо при откриване на разликата между тях. Ето защо тук ще разгледаме по-подробно този въпрос.

Парката е вид дълго палто с отлична изолация и качулка, която е подплатена с кожа. Видовете козина около качулката на парката варират и тя е естествена или изкуствена в зависимост от марката и цената. Парките са подплатени със синтетична подплата или с пухени пера, осигуряващи отлична топлина и изолация.

Освен техническите детайли на дизайна, парката се отличава от якето по:

  • Дължина – парките са по-дълги и предоставят повече топлина и по-стабилна защита в студеното време.
  • Дизайн и материали – парките винаги се предлагат с качулки, докато такива могат да не присъстват при якето. Освен това материалите, от които са изработени, са водоустойчиви и създават добра изолация. Най-външният слой обикновено е изработен от непропусклив найлон или полиестер, а вътрешният съдържа пух или синтетика.
  • Повод – Парките не са официално облекло и са предназначени предимно за носене в студено време.

Предимства в носенето на яке тип „парка“

Якето парка е предпочитана дреха, тъй като предоставя на дамите редица предимства, които включват:

●  Отлична защита от атмосферни влияния – Изолиращите материали, от които са направени парките, помагат на тялото да запази топлината си, независимо от суровите околни температури, и осигуряват комфорт. Те гарантират, че ще останете топли и сухи дори и при екстремни метеорологични условия, каквито вече не са рядкост.

●  Функционален дизайн – Функциите, включени в дизайна на тези зимни дрехи, са предназначени още повече да подобряват вашия комфорт и удобство. Те често включват регулируеми качулки, маншети и връзки, което ви позволява да персонализирате кройката и да изолирате студения въздух. Някои парки са снабдени с подвижни подплати или слоеве и осигуряват гъвкавост при променящи се метеорологични условия. Парката обикновено разполага с множество джобове, което ви позволява да сложите на леснодостъпно място всичко необходимо и същевременно ръцете ви да са свободни.

●  Издръжливост и дълготрайност – Този тип якета са изработени от висококачествени материали и подсилени шевове, за да издържат на износване, с което гарантират, че ще издържат през много сезони.

Началото на есента е идеалното време да се подсигурим с топла връхна дреха, на която можем да разчитаме в най-студеното време. Якето тип парка е отличен избор за тази цел, затова не се колебайте да обзаведете зимния си гардероб с такава придобивка.