Модни тенденции от поколението Z, които ще вдъхновят стила ви

90-те отново са на мода

21.10.2024г. / 11 42ч.
Аз жената
Модни тенденции от поколението Z, които ще вдъхновят стила ви. Снимка: istock

Модни тенденции от поколението Z, които ще вдъхновят стила ви. Снимка: istock

Несъмнено така нареченото „Джен зи“ поколение, което включва родените след 1996 г., утвърждава нови стандарти не само в начина на живот и общоутвърдените разбирания, но и налага интересни модни тенденции. Един от основните приоритети на младите хора днес е не само да се чувстват комфортно в избора си на облекло, но и чрез него да изразяват индивидуалността си. Поради това стилът на поколението Z е повече от просто външен вид – той е начин за самоизразяване и заявяване на социална позиция, които са силно повлияни от дигиталната ера. Ето 5 „джен зи“ модни предложения, от които да почерпите вдъхновение:

Възраждането на Y2K стила

90-те и 2000-те отново са на мода и Y2K стилът днес не просто възкръсна и завзе гардероба на младото поколение, но и повлия на редица модни брандове. Y2K се отличава с дръзки и футуристични елементи като ниска талия, широки джинси, къси кроп –топове, металически цветове, винилови материи, обикновени кецове и обемисти спортни обувки.

Предпочитаните аксесоари са:

  • малки елегантни раници;
  • чанти в бляскави и открояващи се нюанси;
  • слънчеви очила с цветни стъкла.

Социалните мрежи са основен „дистрибутор“ на този стил, като поколението Z се вдъхновява предимно от винтидж модни икони и характерните аспекти от поп културата на този период.

Свързани статии

Унисекс – решението за всичко

Унисекс визията също е ключова модна тенденция сред поколението Z. Характерно за този стил е, че размива утвърдените граници между женските и мъжките дрехи, позволявайки по-голяма свобода на самоизразяване независимо от пола. Унисекс стилът е вдъхновен предимно от „уличната мода“ и се изразява в разнообразие от свободни кройки и изчистени нюанси, които могат да се комбинират по много начини и аксесоари.

Днес все повече модни брандове предлагат колекции, които култивират този стил и насърчават избора на полово неутрални дрехи.

Спортно-естетическа визия

Спортно-естетическата визия, позната още като спортен шик, е една от водещите модни тенденции сред поколението Z. Тъй като в този стил се залага на комфорта при избора на тоалет, „джен зитата“ не се боят да смесват естетически елементи чрез подбирането на подходящите спортни артикули. Пример за такава визия е съчетаването на спортни панталони с елегантни изрязани топове, както и комбинирането на маратонки с ефирни рокли.

Клиновете, суитшъртите и анцузите не са само за спортна дейност, а днес са се утвърдили като основни елементи от гардероба на младото поколение. То комбинира спортните облекла с шикозни аксесоари – дизайнерски бижута и чанти, като така се съчетава практичността и елегантността в едно.

Свързани статии

Винтидж мода

Този стил играе ключова роля сред модните избори на поколението Z, като при него се комбинират предимно ретро и модерни елементи. Днес младите хора все повече черпят вдъхновение от 80-те и 90-те, за да подчертаят своята естетическа индивидуалност. Например типичните меки материи и флорални шарки на така наречената модна тенденция „Котиджкор“ се свързват с природата и простотата на спокойния начин на живот.

Винтидж модата насърчава и повторната употреба на дрехи. Класическите деним якета, изчистените разкроени дънки, овърсайз блузите, както и плетените пуловери са основните артикули, които привържениците на този стил търсят предимно във вторите употреби. Тези дрехи обикновено се комбинират с модерни аксесоари, което придава на визията ретро, но едновременно с това и съвременен вид.

Свързани статии

„Techwear“

„Techwear“ или „техническото облекло“ е модна тенденция от поколението Z, която съчетава функционалността и авангардната естетика, като е вдъхновена от градската среда и технологиите. В този стил се залага предимно на футуристични акценти и устойчивост.

Характерни са дишащите и водоустойчивите материи, както и многобройните джобове и регулируемите елементи по дрехите, които ги правят практични и удобни. Карго панталоните са перфектният избор от привържениците на този стил. „Techwear“ е популярен сред тези, които ценят модерния урбанистичен външен вид.

Автор: Каталина Трендафилова.

Свързани статии

Коментирай