Започват висок клас събития висша мода

14.09.2009г. / 10 25ч.
Аз жената
Започват висок клас събития висша мода

С пресконференция в БТА Организационният Комитет на Софийската Седмица на Модата, представи Седмичния Моден Календар. На започващата от 16-ти до 22-ри септември 2009 сесия столичният моден подиум представя събития, които утвърждават въвеждането на високия европейски стандарт в презентацията на мода и неговото бъдеще у нас.

Честта да открие на 16-ти модния сезон има именитата ни дизайнерка Евгения Живкова с екстравагантна колекция за “ЖЕНИ Стил” в Зала 3 на Националния Дворец на Културата.

На 19-ти в частно модно парти в Дом-2 на Резиденция “Бояна”, посветено на 10 години Fashion Week Bulgaria ще видим елитната мъжка колекция на “ЖУЛИДАН” – първата в България модна къща за мъжка мода, регистрирала участие в родната Седмица на модата още от преди 7 лета.

В Резиденция “Лозенец” Националната камара за мода на Република България ще отпразнува юбилея от своята дипломатическа премиера, която направи на същия ден и място, точно преди 5 години. По този повод в Частното модно парти на 21-ви ще се насладим на колекцията висша мода на ботевградския дизайнер Евгени Петков. Той успешно извървя пътя от зелената до червената пътека като стартира кариерата си от националния конкурс за млади дизайнери и на голяма сцена в Софийска седмица на модата. Ден преди предстоящото модно парти ще го посрещнем от Париж като призьор на международен моден конкурс, класиран в Топ 10 на перспективните млади европейски модни дизайнери – достоен подарък за юбилея на националната модна институция, която го откри и лансира.

В Българска Телеграфна Агенция на 17-ти е учредяването на ДИЗАЙН АУТОР в защита на авторските права в модата и модния дизайн. С последваща пресконференция ще бъде открита международната кампания “Плагиатството погубва!”. На 20-ти отново в БТА е учредяването на Националната Модна Академия на Република България – част от Европейската и Световна Модна Академия, която ще номинира, избира и лансира на световна сцена модните икони на България.

На 18-ти в сградата на Народно Събрание на Площад “Батенберг” е реализацията на инициативата за официално включване на модата и модния дизайн в националния и международен държавен календар. Представителна делегация на българската дизайнерска общност ще внесе официално за гласуване и приемане на Програма “Модна България” 2009-2013.

Подчертано високият клас на започващите събития, включени в програмата на столичния моден форум е не само в провеждането на най-престижните локации. Изборът на дизайнерски колекции е преминал специална селекция, за да лансира международни модни тенденции с акредитираните над 30 международни медии, които ще отразят събитията в София. И още: в смисъла и перспективите на съпътстващите мероприятия ще доловим бъдещето на малка, но “Модна България”, която прави значителен световен принос.

В чест на Деня на София за останалата част от столичани и гости на столицата пред Народен театър “Иван Вазов” от 10.00 до 19.00 часа ще има открита фотоизложба с пресклип от 485 страници с най-новата модна история на България. Може да я посетите свободно от 16-ти до 22-ри, вкл. и да разгледате експонати и скици на финалистите от националните конкурси за млади дизайнери “Изгряваща мода” 2004-2009 и “Танцуваща мода” 2006-2009.

* * *

Малките принцеси на прага на златна есен
Артистичност и стил имаше на откриването на най-новото модно студио у нас

Коментирай