Меню

Мусака с леща

7 февруари 2018 | 06:00 | Илияна Николова
5 от 5 гласа
Добави в любими
1 чаша леща
2 картофа
1 глава лук
1 морков
1 чушка
2 скилидки чесън, намачкани
3 яйца
3-4 супени лъжици доматено пюре
1 чаша прясно мляко
2 щипки сол
2 стръка магданоз, ситно нарязан
3-4 супени лъжици олио
60 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

В тиган на средна температура загрейте мазнината. В нея запържете ситно нарязаните лук и чесън, докато се задушат. Разбъркайте за няколко минути. След това добавете отново нарязаните на дребно морков и чушка. Запържете за още 4-5 минути.

Картофите нарежете на дребни кубчета. Изсипете и тях в тигана. След това добавете и суровата леща. Залейте зеленчуците с вода, колкото да ги покрие напълно и оставете да заври. След като лещата омекне и водата редуцира количеството си, прибавете солта, доматеното пюре и магданоза.

Ако е останало някакво количество вода, изцедете я. Сместа от зеленчуците прехвърлете в тава за печене и ги разпръснете добре по дъното ѝ.

В отделна купа разбийте яйцата с прясното мляко. Добавете още една щипка сол. Залейте мусаката със заливката. Печете в загрята на 250 градуса фурна до готовност или за около 40 минути.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай